Friday, July 18, 2025
   
Text Size

Teatru Film

Portretul unui hoţ de flori

Bagă-ţi minţile în cap!

leandruS-a  întâmplat ziua în amiaza mare, pe un bulevard central din Ploieşti. Cineva a intrat în curte, a luat ditamai ghiveciul în care era sădit un leandru şi pe aici îţi e drumul!  Sub privirile indiferente ale vânzătoarei de la chioşcul de ziare din colţ, în timp ce locatarii mişunau prin curte. Să reclami la Poliţie că ţi s-a furat un ghiveci cu flori? Ce ziceţi, ai fi luat în serios, cand azi alţii fură bani on line? Să începi să bănuieşti vecinii, trecătorii, pe bărbatul care ţi-a adus prin curierat un pachet, pe instalatorul venit la vecini? Pe mama, pe tata, pe cine?

Floarea era a ta, o crescusei câţiva ani, o iubeai şi făcea parte din universul tău emoţional. Îţi lipseşte. O scosesei la soare, să îi fie bine, leandrul fiind mare iubitor de căldură. Lastarul îţi fusese daruit. Cineva, nu se ştie cine, a râvnit la floarea ta şi a furat-o. Nu s-a învrednicit să aibă grijă de propriile flori, a venit la de-a gata, muncit, crescut şi îngrijit de tine. Cine să fi făcut asta? O femeie, să se fi luptat cu ditamai ghiveciul? Un copil? Un bătrîn? Un bărbat? L-a luat pentru sine, l-a luat să îl vândă? Nu vei şti niciodată. 

Floarea nu mai este şi o dată cu ea, sentimentul că trăieşti într-o lume primitivă seamănă în suflet neputinţă. Să furi o floare este semnul unui om lipsit de cel mai elementar sentiment. Doar cel care nu iubeşte florile le poate fura, pentru că nu cunoaşte, nu a trăit experienţa de a iubi natura, habar nu are ce înseamnă legătura dintre om si flori. Un astfel de om nu îşi iubeşte nici semenii, pentru că nu îi pasă, nici prin minte nu îi trece câtă suferinţă aduce. Iar dacă are o cât de mică bănuială, oricum nu îl afectează. Mă gândesc şi cam ce fel de relaţii are cu cei din jur. Prefăcute sau deloc. Mi-e milă de un astfel de om. Viaţa lui este, cu siguranţa, un iad. 

 

Ziua Internaţională a Educaţiei: Omagiu dăscălilor – Rita Ionescu

Oameni printre noi

Rita IonescuZiua Internaţională a Educaţiei este celebrată anual, pe 5 octombrie, începând cu anul 1994, în întreaga lume, pentru a aminti de importanţa şi rolul educaţiei în societate. Este, de asemenea, un moment de reiterare a semnării, în 1966, a recomandărilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului. Asăzi, aducem un omagiu Şcolii ca instituţie şi, mai cu seamă, dascălilor dăruiţi profesiei lor.
Am ales un om care, cu siguranţă, trăieşte încă în inimile multor generaţii. Dacă ar mai fi printre noi, ar avea aproape 100 de ani. „Frau Rita". Aşa i-au spus, aşa îi spun şi acum foştii elevi, pe care i-a iubit şi respectat ca pe propriii săi copii.

   

Lacul Colibiţa

Cu traista-n băţ

QlZDWE4uM0dYVmo4TQfoto 2254Lacul Colibiţa este cel mai mare lac de origine antropică din judeţul Bistriţa-Năsăud. Suprafaţa lacului este de 300 ha, iar suprafaţa bazinului hidrografic este de 113 km², cu un volum total de 100 mil. m³. Realizat cu scopul de a alimenta cu apă localităţile din aval şi de a produce energie electrică, Lacul Colibiţa a devenit una dintre principalele resurse turistice ale judeţului, malurile sale fiind impânzite de numeroase cabane şi case de vacanţă. Funcţiile Lacului Colibiţa sunt urmatoarele: alimentarea cu apă a localităţilor din aval, a industriei, irigaţii pe o suprafaţă de 5 ha,  producerea energiei electrice, regularizarea debitului apelor râului Bistriţa.Pe de alta parte, lacul mai este folosit pentru agrement şi practicarea sporturilor nautice.Datorită concentratiei mari de ozon şi ioni de iod a zonei, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor pulmonare şi cardiace, Colibiţa a fost cunoscută pana în anii ’80 ca o renumită staţiune turistică şi climaterică. A urmat demolarea staţiunii şi strămutarea satului, pentru a se permite construirea unui lac de acumulare hidroenergetic, lacul fiind astăzi apreciat în peisaj ca punct de mare atracţie. El se intinde pe o lungime de peste 5 km şi poartă numele localităţii.

   

Festivalul Naţional de Folk şi Poezie începe pe 22 noiembrie, la Sibiu

Muzică

chitaraNumai două zile ne mai despart de cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Poezie de la Sibiu. Evenimentul va avea loc la Sibiu, la Teatrul Gong, în perioada 22-25 noiembrie.

   

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu aniversează 20 de ani

Teatru Film

FESTIVALSIBIU1Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu anunţă oficial perioada de desfăşurare a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

   

Page 79 of 277