Tuesday, July 01, 2025
   
Text Size

Muzică

Bate gongul unei noi stagiuni la Operetă

Muzică

teatrul-national-de-operetaStagiunea 2012-2013 a Teatrului Naţional de operetă „Ion Dacian” se va desfăşura, începând cu luna septembrie, sub forma celui mai amplu turneu naţional realizat de o instituţie muzicală din România.

Evenimentul este o premieră pentru Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” şi reprezintă, în opinia organizatorilor, un demers complex atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte repertoriul şi organizarea, majoritatea spectacolelor fiind jucate, cu această ocazie, pentru prima dată în afara spaţiului clasic al teatrului bucureştean. Turneul se va desfăşura

 

Duelul viorilor ajunge la Ploieşti

Muzică

duelul-viorilorPână pe 25 septembrie, nouă oraşe din România vor găzdui Duelul Viorilor, serie de concerte itinerante, susţinute de maeştrii Liviu Prunaru, cu o vioară Stradivarius din 1694, şi Gabriel Croitoru, cu o vioară Guarneri del Gesu, datată 1730, pe ale cărei corzi muzica a prins viaţă în mâinile lui Geoge Enescu.

   

SISTEM – SENZAŢII

Muzică

patefon-220x300Trupa Sistem a decis sa ia o pauză “pe termen nelimitat”, după 12 ani de carieră, ultimul concert al formaţiei a avut loc pe 15 septembrie, la Pro Istoria Fest de la Sighişoara. Anunţul vine în urma unei decizii luate de comun acord de membrii trupei Sistem, la începutul anului 2012.

“Dupa 12 ani de prezenţă neîncetată pe scenele din România, formaţia Sistem a decis să ia o vacanţă pe termen nelimitat. Principalul motiv este lipsa de pauză în cei 12 ani de activitate. Am tot expirat şi am uitat să inspirăm. De asemenea, lipsa de motivaţie din punct de vedere profesional, numarul limitat de locuri în care show-urile Sistem se pot desfăşura în condiţii optime şi muzica difuzată în acest moment la radiourile comerciale ne fac să credem că o pauză este binevenită”, spun membrii trupei Sistem – Zoli, Cici, Phlo, Robi şi Nashu -, într-un mesaj transmis fanilor şi postat pe site-ul lui Zoli Toth.

Zona Libera, Sep 16, 2012

   

„Gloria” lui Vivaldi vibrează la Biserica Romano-Catolică din Sibiu

Muzică

gloria vivaldiMuzica lui Antonio Vivaldi deschide astăzi, 12 septembrie, la ora 19.00, multaşteptatul Festival Internaţional al Artei Lirice de la Sibiu.

Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu va fi, astăzi, gazda barocului muzical veneţian, ilustrat prin spectacolul „Gloria”, cea mai familiară piesă de muzică sacră a lui Vivaldi, compusă în trei variante.

Opera „Gloria”, de Antonio Vivaldi, este formată din 12 numere: 1. Gloria in excelsis Deo (Cor), 2. Et in terra pax (Cor), 3. Laudamus te (Sopran I şi II), 4. Gratias agimus tibi (Cor), 5. Propter magnam gloriam (Cor), 6. Domine Deus (Sopran), 7. Domine, Fili unigenite (Cor), 8. Domine Deus, Agnus Dei (Contralto şi Cor), 9. Qui tollis peccata mundi (Cor), 10. Qui sedes ad dexteram Patris (Contralto), 11. Quoniam tu solus sanctus (Cor), 12. Cum Sancto Spiritu (Cor).

Spectacolul se va desfăşura în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu şi corului Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, avându-l la pupitru pe maestrul François Robert Girolami.

   

Rivala instrumentelor Stradivarius: vioara creată cu ajutorul ciupercilor

Muzică

vioara-stradivariusVisul oricărui violonist este de a cânta la una din viorile Stradivarius, create în timpul secolulelor XVII- XVIII şi care, mulţumită unei anumite reacţii biologice ale lemnului din care sunt făcute, produc sunete de cea mai înaltă calitate. Acum, un nou studiu susţine că fungii ar putea ajuta la crearea unor viori capabile să reproducă sunete identice cu cele eliberate de o Stradivarius.

Profesorul Francis W. M. R. Schwarze, de la Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology, a descoperit o modalitate prin care poate trata cu fungi două din cele mai comune tipuri de lemn utilizat în confecţionarea viorilor, astfel încât să poată crea instrumente muzicale la fel de bune ca cele ale lui Antonio Stradivari.

Specialistul a găsit două specii de fungi (Physisporinus vitreus şi Xylaria longipes), care supun cele două tipuri de lem (molid şi paltin de Norvegia) la o descompunere ce ajută la îmbunătăţirea calităţii tonale.

   

Page 14 of 22