Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Editorial

GUVIDI CONSOLAT

Editorial

nicolae boaru bibliotecade Nicu Boaru

Iar camapanie electorală, cu găleți, biciclete, zâne, clovni, iarmaroace, femeia cu barbă, tiribombe, flașnete, confetti. Nu vor lipsi discursurile fericite, împănate (nu fericirile, că nu sunt costițe) cu agramatisme patriotate. Toți știu că lucrurile nu sunt bune și că nu merg bine. Nici măcar nu merg, și nici nu stau: dau (și dăm) înapoi, dar nu cu viteza racului, ci cu iuțeala dracului. Rămâne o „enigmă ne’splicată” de ce are loc acum, în toiul nebuniei calorice, referendumul. Pentru mine, cel putin, ca ființă mai puțin așezată strâmb și judecătoare drept... Să privim puțintel mai de sus: guvernul Boc (poftiți: MRU) se erodase zdravăn; Băsescu pica în sondaje mai abitir ca MIG-urile cu care prietenii sovietici ai Iliescului ne-au procopsit. Și atunci, alegerile din toamnă inclinau o victorie netă a Alianței stânga-dreapta, plus partidulețele transfugilor și paraziților aciuiti lucrativ. Repet: de ce s-au grăbit într-atât marii bărbați ai secolului al XXI –lea, superbul Ponta și briliantul insomniac Antonescu? Victoria lor ar fi fost mai abitiră decat la Samotrace. Lumea era obijduită, pensiile și salariile nu erau pândite de vreun dezgheț, părerea Europei era călâie, opoziția (adică cei doi plus un anumit trust) prosperă în atacul la baionetă. Ar fi avut, vorba diagnosticianului Caragiale, „nu majoritate, unanimitate, stimabililor”.

 

Papagali din toate partidele...

Editorial

nicolae boaru bibliotecaDe Nicu Boaru

Mă plângeam zilele trecute, boieri dvs. , că nu se prea întâmplă multe lucruri pe tăpşan mioritic.  Ia, acolo, câteva producte de dezasimilaţie ovină, dincolo, niscaiva  ciulini pricăjiţi   de bărăgane lăsate într-o izbelişte scitică. Când colo – cotidianul valah se burzuluieşte, pătăranii pitice  şi / sau năbădăioase  se năboiesc peste noi şi ne umplu cu stupori, ne acoperă cu sudori, ne dau presentimente de amplori ...

Scuze pentru rimele de-o naivitate incurabilă din partea finală, dar nu pot reprima în totdeauna cu succes fondul meu rudimentar! Bine că nu transpare ceea ce  M. Preda numea în Imposibila întoarcere, dând titlul unui eseu, „Spiritul primar - agresiv”.

CITEŞTE RESTUL pe actualitateaprahoveana.ro

   

Copiuţele la BAC sunt demodate! Etnobotanicele îi inspiră pe unii candidaţi

Editorial

etnobotaniceIeri dimineaţă, preşedintele Comisiei de Examinare de la Colegiul Naţional „Al. I Cuza“ din municipiul Focşani, a fost sesizat în legătură cu un fapt inedit. Un elev prins copiind la istorie, a fost descoperit având asupra lui câteva pliculeţe cu… ETNOBOTANICE. Probabil, ca să fie sigur că-i trec emoţiile şi îi vine inspiraţia: să copieze fară să fie depistat.

"L-am surprins umblând în buzunar şi i-a fost găsit un memorator, unde erau materiile la toate disciplinele, mai puţin istorie, dar el nu avea voie cu aşa ceva în sala de examen. Astfel, s-a descoperit şi faptul că elevul avea asupra sa şi mai multe pliculeţe împachetate. A fost sesizat jandarmul şi, fireşte, elevul a fost eliminat din examen", a declarat preşedintele Comisiei de Examinare de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", prof Mihaela Horeangă care a recunoscut că asistă la un caz inedit.

Elevul avea asupra sa nu mai puţin de şase pliculeţe din material plastic conţinând plante uscate mărunţite, de culoare verde închis, dar şi o rolă de hârtie pentru confecţionat ţigarete. Elevul a mărturisit în faţa jandarmilor că are pliculeţele de la un magazin din Constanţa şi că sunt pentru consum propriu. Jandarmii i-au întocmit pe loc dosar penal pentru săvârşirea infracţiunea săvârşită, care i-a stupefiat chiar şi pe dascălii supraveghetori.

Elevul are 17 ani şi este din municipiul Focşani. În urma efectuării verificărilor de către echipajul de jandarmi chemaţi la liceu, s-a stabilit că cel în cauză a săvârşit fapta „susceptibilă a fi” infracţiunea de "cumpărare sau deţinere de droguri pentru consum propriu, fără drept", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 4 din Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, căpitan Florin Hunea.

Încă o dovadă că… societatea, tinerii… „evoluează”?! NU. Încă un pumn în faţa şi aşa scâlciată a învăţământului românesc. Pentru că, să fim sinceri, să vii cu etnobotanice (droguri, pe româneşte!) la Bac, trebuie să ai tupeu maxim, inconştienţă şi lipsă de minimul bun simţ!

   

Amorţeală păguboasă

Editorial

nicolae boaru bibliotecaIată că încep să pogoare nu Moise și alți patriarhi și proroci (ei, ce carte a fost și va fi, bașca prezentul, "popoară-te", Moise a lui Faulkner!) dar vremuri ca din Canaan, cu siguranță. Deocamdată avem un guvern quasi-monocolor, fiindcă doi miniștri liberali, și ăia nu foarte importanți, la Cultură și la Externe nu înseamnă mare lucru.

Dar deja suspendatu-s-au mai toate observațiile, sarcastice, incriminările și malițiile. Diferența de tratament dintre guvernul MRU și team-ul Ponta este incalculabil: o prăpastie. Nimeni nu zice nimic despre ultimii. Nici măcar că parcă n-ar fi... primii. Cât despre Boc și ai lui, lințoliul și recviemurile au făcut tăcerea și uitarea să fie cât mai aneantizatoare. Vorba romanilor: damnatio memoriae. Nu-i pomeni, ca să nu existe.

CITEŞTE MAI MULT PE actualitateaprahoveană.ro

   

Page 3 of 3