Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Postul, cel mai firesc aspect al vieţii

Viaţa ca o artă

 

lumanari-de-craciun svhhPerioada de post pe care creştinii o respectă înaintea Sărbătorilor de iarnă este acea trecere spre iarnă în care omul îşi face o curăţare, o purificare a organismului. Nu ţin post femeile însărcinate, cele care alăptează, cei aflaţi în tratament medical, în convalescenţă şi cei care au o afecţiune cronicizată ce necesită un tratament sau o dietă specială.

De asemenea, bătrânii foarte slăbiţi şi toţi aceia care din diverse motive primesc dezlegare de la preotul duhovnic. În rest, de la copiii de şapte ani, până la persoanele vârstei a treia, toţi credincioşii ţin postul. Doar ortodocşii mai au regulile originale ale postului, acelea în care produsele de origine animală sunt cu desăvârşire interzise, de la lactate până la produsele alimentare din carne.

Postul nu este doar abţinerea de la aceste alimente, el reprezintă o purificare a modului de a gândi, a sufletului şi apoi a fizicului, în sensul că relaţiile sexuale sunt şi ele neconforme cu ideea de post. Pentru a avea un post cu adevărat eficient este de preferat să ne curăţăm casa, apoi mintea. În această perioadă, ne străduim mai mult ca de obicei să nu gândim urât, ci pozitiv, să nu emitem către alţii gânduri şi cuvinte nocive, încercăm să creăm în suflet şi în jurul nostru linişte şi bucurie.

Începem prin a ne împăca şi a ne armoniza relaţiile cu cei din jur, pentru că dacă sufletul nu e plin de împăcare, nici faptele nu vor fi bune. Acestea toate trebuie făcute din suflet cu adevărat, pentru că altfel, făcute doar de formă, ele nu au nici o eficienţă. Şi încă ceva: postul nu se ţine cu acel aer spăşit, trist, de om care vrea să arate că el este mai smerit şi mai înţelept ca alţii. Postul se ţine cu fruntea sus, cu bucurie şi încredere, fiind tratat ca un aspect normal al vieţii nostre. Muncim normal la serviciu şi ne bucurăm de prieteni, familie şi natură. De hrana vie şi de toată bucuria renaşterii cu care primăvara ne învăluie.Trebuie să facem curăţenie în fiinţa noastră, pentru a putea primi, de fiecare dată, acest nou început şi pentru ca el să poată avea efect regenerator. Adevăratul credincios este acela care îşi tratează credinţa ca pe cel mai firesc aspect al vieţii.

autor, Camelia Radu

Add comment


Security code
Refresh