Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Suferinţa actorului Şerban Ionescu s-a sfârşit

Teatru Film

serban ionescuActorul Şerban Ionescu a încetat din viaţă în cursul serii de marţi, 21 noiembrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Avea doar 62 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Şerban Ionescu fusese internat marţi în stare foarte gravă în secţia de Terapie Intensivă a spitalului. Actorul suferea de scleroză laterală amiotrofică, boală a cărei evoluţie constă în degenerarea progresivă a celulelor nervoase din creier și măduva spinării care controlează muşchii voluntari şi controlează motricitatea corpului.
Şerban Ionescu s-a născut s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. Din cauză că tatăl, pilot de vânătoare, era detaşat mereu în altă localitate, Şerban Ionescu şi-a petrecut copilăria între Braşov şi Caracal, unde tatăl său lucra. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă şi după patru încercări a intrat la teatru.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, fiind unul dintre discipolii lui Amza Pelea, (cu care de altfel a şi înregistrat o scenetăp memorabilă- « Tatăl şi fiul ») şi la terminarea facultăţii a fost repartizat la Teatrul din Petroşani, unde a interpretat numeroase roluri precum: « Locţiitorul » de Horia Lovinescu, « Pluta Meduzei » de Marin Sorescu, regia Florin Fătulescu, « În căutarea sensului pierdut » de Ion Băieşu.

În ultimii ani a jucat în spectacolele: « Dineu cu proşti », « Eduard al III-lea », « Livada de vişini » şi « Molto, gran' impressione », pe scena TNB.

De altfel, pe 26 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti, s-a jucat spectacolul "Dineu cu proşti", care-l avea pe Şerban Ionescu în distribuţie înainte ca acesta să se îmbolnăvească, iar încasările din vânzarea de bilete au fost folosite pentru tratamentul actorului.

Pe de altă parte, Şerban Ionescu a avut şi o intensă activitate cinematografică. În 1980 regizorul Mircea Mureşan i-a încredinţat ceea ce a fost considerat rolul vieţii sale: Ion, în filmul « Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii ».

A mai jucat în numeroase producţii, precum: « Horea », « Pădureanca », « Furtună în Pacific », « Mircea », « Şobolanii roşii », « Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration », « Al matale, Caragiale », « Păcala se întoarce », « Om sarac, om bogat ».

Add comment


Security code
Refresh