Monday, November 23, 2020
   
Text Size

Debut regizoral: „Artă cu seminţe prăjite”, de Cătălin Mihuleac

Teatru Film

ARTA cu seminte prajiteSpectacolul, comedie şi dramă, totodată, reprezintă o premieră absolută cu textul lui Cătălin Mihuleac, un text remarcat de critică şi publicat în antologii importante. „Artă cu seminţe prăjite" aduce şi debutul regizoral în lumea actorilor profesionişti pentru Lenuş Moraru, la Teatrul Tătăraşi, din Iaşi.

Totodată, este readusă în luminile rampei actriţa Elena Ligi, Societar de Onoare al Teatrului „Eminescu", demonstrându-se în acest fel - dacă mai era nevoie - că actorii nu ies niciodată la pensie.

Piesa este o ironie necruţătoare pentru o meteahnă universală: oamenii de valoare sunt preţuiţi abia după moarte. Dramaturgul Cătălin Mihuleac a pornit de la o observaţie pe care a făcut-o cu prilejul unei vizite întreprinse la Complexul memorial Van Gogh, din Amsterdam. Pe seama pictorului care, în întreaga sa viaţă, a vândut doar un tablou şi a avut parte de o singură cronică, a fost creată o adevărată industrie care-i exploatează celebritatea postumă.

Schimbând ceea ce este de schimbat, dramaturgul vede, în realitatea românească, ridicarea unei garsoniere confort trei, în care a trăit şi a creat un intelectual de valoare, la rang de casă memorială asaltată de turişti din toate colţurile Pământului. Ironie transparentă şi, spuneam, necruţătoare, la adresa condiţiilor în care a trăit un intelectual român şi, în acelaşi timp, condamnarea cu mijloacele artei a ingratitudinii umane dispusă să recunoască valoarea cuiva doar după moartea „personajului principal".

În distribuţie: Vali Popa, Bogdan Horga, Elena Ligi, Petronela - Lorena Chiribuţă, Irina Mititelu, Bogdan Muncaciu, Lidia Uja, Narcisa Vornicu, Florita Ţugui Crenola Muncaciu, Petruţ Butuman, Traian Andrii.

Sursa: www.culturainiasi.ro

Add comment


Security code
Refresh