Wednesday, December 11, 2024
   
Text Size

Laurenţiu Grigorescu: un destin reunit cu vioara

Oameni printre noi

LAUR1ă propunem să faceţi cunoştinţă cu un maestru ! Un tânăr care de la 5 anişori s-a făcut frate de cruce cu vioara şi de atunci o iubeşte şi o respectă ca pe propria sa familie.

Laurenţiu Grigorescu. Născut la 15 mai 1975, în Bucureşti, descendent al unei legendare familii de artişti de circ, Laurenţiu îşi confundă viaţa, de când se ştie, cu vioara. Este nepotul marelui clovn şi... întemeietor de dinastie Grigo Grigorescu (rudă a dinastiilor arenei Sidoli- Franzini), fiul celebrului cuplu Luci şi Bebe Grigorescu - artişti emblematici ai manejului, care au dus cu cinste numele României pe toate meridianele lumii.

Laur, cum îl alintă toţi, pare să fi intrat în lumea muzicii cu pasiune, cu mânuţele copilului dornic să descopere şi să se... «joace» cu corzile ! De când era mic până târziu, în adolescenţă, îşi însoţea părinţii în turnee peste tot... În rulotă, cuminte, primind o educaţie spartană, învăţând că familia e mai presus de orice, dar şi că muzica, arta... înnobilează sufletul însă cere sacrificii. Îi mirosea copilăria a rumeguş, iar ochii lui vioi, ştrengari se oglindeau în paietele costumelor, în reflectoare... Între timp, vioara l-a cucerit şi i-a devenit destin. A învăţat neobosit, dăruind viorii întreaga copilărie, orele în care alţii se joacă cu maşinuţele ori sar şotronul, îndrumat atât de părinţi, cât şi de dascălii de la Liceul «George Enescu», unde s-a întrecut în performanţe cu fratele său mai mare, Marius, dedicat, la rându-i, tainelor pianului şi, mai apoi, clarinetului. A participat de mic la concursuri şi olimpiade, la activităţile fundaţiei Brambach, remarcându-se, de la o vârstă fragedă ca un talent greu de învins.

A absolvit Academia de Muzică din Bucureşti. A fost concert-maistru în orchestra Operei Române din Bucureşti, apoi la Orchesta Radio. A susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, nu doar cu orchestrele amintite, ci şi individual sau împreună cu mari artişti şi dirijori din ţară şi de peste hotare (fiind unul dintre admiratorii şi discipolii maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi), muncind asiduu, cu o dragoste neostoită pentru muzică.

Demn de amintit ar fi că fructuoasa sa carieră numără, între altele, şi două concerte la Ploieşti, la Filarmonica «Paul Constantinescu», cel de-al doilea avându-l la pupitru pe colegul şi prietenul său, maestrul uruguayan Ignacio Pilone, cu al cărui destin muzical avea să se reîntâlnească la Madrid.

Printr-o minune, a plecat în Spania, unde a susţinut numeroase concerte şi, în urmă cu... aproape 7 ani, a participat la un concurs «forte» pentru postul de concert-maistru la... Opera Regală din Madrid. Valoros şi plin de forţă, la numai 30 de ani, Laur reuşea să devină unul dintre cei mai apreciaţi violonişti ai venerabilei instituţii spaniole! A avut, firesc, concerte numeroase cu Placido Domingo şi cu alte multe «capete încoronate» ale lumii muzicale internaţionale. Cântă şi asta îl face fericit.

Între timp, s-a căsătorit cu o cubaneză - profesoară de violoncel şi contrabas – şi împreună au o fetiţă superbă, de şase anişori.

Laurenţiu Grigorescu. Un artist care nu uită de unde a plecat, un tată admirabil, un prieten de aur, un... vrăjitor al viorii, un OM. Un exemplu de tenacitate şi eroică dăruire, în numele frumosului.

Add comment


Security code
Refresh