Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Aniversare: Inventatorul Justin Capră a împlinit 80 de ani / A fost felicitat inclusiv de M. S. Regele

Oameni printre noi

Aniversare JCVineri, Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a fost gazda aniversării de 80 de ani a maestrului Justin Capră, care şi-a sărbătorit ziua de naştere în mijlocul prietenilor, dar şi al unei mulţimi de copii fascinaţi de invenţiile sale.

Inventatorul s-a reîntâlnit, chiar în ziua aniversării lui, cu publicului prahovean căruia i-a împărtăşit din propriile consideraţii de a vedea lumea. De asemenea, maestrul a prezentat celor prezenţi şi câteva dintre impresionantele sale creaţii, în cadrul proiectului ECO-TERRA. Cu această ocazie, în premieră la Ploieşti, au fost aduse, prin amabilitatea Muzeului Aviaţiei din Capitală, o replică a rucsacului zburător, aerodina cu decolare-aterizare verticală şi elicopterul portativ, un aparat individual de zbor, toate invenţii celebre ale maestrului Justin Capră, reunite în expoziţia „Cutezanţa zborului", dedicată împlinirii a 80 de ani de viaţă a inventatorului.

Atmosfera a fost rapid animată de către zeci de copii, elevi ai Colegiilor „Mihai Viteazul", „I. L. Caragiale", ai Şcolii "Ioan Grigorescu" din Ploieşti, dar şi ai Şcolii nr. 17, din Filipeştii de Pădure, localitatea unde trăieşte, în prezent, inventatorul. Cei mici au făcut o mulţime de fotografii cu maestrul şi i-au pus întrebări despre invenţiile sale, curioşi să afle cum funcţionează una sau alta.

Momentele emoţionante s-au ţinut lanţ la aniversare, maestrul primind felicitări de la însuşi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, prin Casa Regală, care a precizat că i s-a pregătit şi o surpriză ce urmează să îi fie transmisă.

La propunerea Asociaţiei „Justin Capră", a Fundaţiei „Pancuantic", Asociaţiei „Noi şi Ceilalţi" Prahova şi a ploieşteanului Victor Cristovescu, se va solicita acordarea titlului de cetăţean de onoare a municipiului Ploieşti inventatorului Justin Capră. „Vrem să mulţumim, pentru organizarea evenimentului, conducerii Muzeului de Ştiinţele Naturii, directorului Emilia Iancu, Danielei Boaru şi întregului personal al instituţiei care s-au implicat din tot sufletul în acest eveniment", ne-a declarat Valentina Nicolae, din partea Asociaţiei „Justin Capră".


Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, al Consiliului Judeţean Prahova, cu sprijinul Asociaţiei „Justin Capră" şi al Muzeului Aviaţiei Române.

Add comment


Security code
Refresh