Written by admins Thursday, 14 February 2013 16:50
„În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere, când la Arenele Romane, la Ateneul Român sau în sala Liedertafel din Bucureşti, când în oraşele ţării, de la Târgu Jiu, Craiova şi Turnu Măgurele, la Brăila, Galaţi, Bacău şi Iaşi. Rostul lor era de a transmite ascultătorilor spiritul armoniei, de a le stimula încrederea în puterile lor morale, dar şi solidaritatea de care era nevoie în acele momente.
În acelaşi an, Enescu a făcut un lung turneu de recitaluri şi în oraşe lipsite de orice viaţa muzicală: Caracal, Slatina, Târgovişte şi Huşi. Îşi transporta astfel ascultătorii, cum aflam din cronicile ziarelor, «departe, departe de tot de urâţeniile vieţii», stimulându-le setea de frumos". (radiocultura.ro, vioaraluienescu.ro)
Rememorând acele vremuri, s-a născut primul turneu „Vioara lui George Enescu la sate", (în toamna lui 2011, repetându-se în 2012) la iniţiativa Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.
Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional "George Enescu") şi pe Horia Mihail şi unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul şi sudul României.
Violonistul Gabriel Croitoru va realiza şi în această toamnă, un nou turneu în mediul rural, astfel încât şi cei care nu au ocazia să ajungă într-o sală de concert să trăiască experienţa unică de a-l asculta mrejele viorii pe care a cântat George Enescu. Artistul a câştigat anul trecut, pentru a doua oară, concursul organizat la nivel naţional, pentru obţinerea dreptului de a cânta pe faimoasa vioară Guarnierius del Gesu - supranumită şi „Catedrala", pentru sonoritatea sa profundă, care impresionează cu fiece notă şi mângâiere de arcuş.
< Prev | Next > |
---|