Friday, April 26, 2024
   
Text Size

Academie de rock, la Cluj

Muzică

costi camarasan compactFondatorul trupei Compact, Costi Cămărăşan, a deschis, pe 1 februarie, la Cluj-Napoca, o academie de rock cu scopul de a găsi tineri talentaţi şi de a-i încuraja în activitatea muzicală. Costi Cămărăşan susţine că academia de rock va oferi copiilor cursuri de chitară, tobe, bass, clape. Altfel spus, o eficientă alternativă la timpul petrecut în faţa calculatorului, dar şi la lipsa de inspiraţie ce bântuie mulţi dintre tineri.

Două astfel de „academii" de rock există deja în Bucureşti. „Ne propunem, prin această academie de rock, această şcoală de rock, să îi învăţăm pe copii să cânte, să descoperim şi să formăm trupe, să înveţe să lucreze serios pentru o idee. Acest trupe le vom promova, pentru a ajunge de elită. Vom avea cursuri de chitară, tobe, bass, clape. Vrem o alternativă pentru copiii de azi, care stau foarte mult în faţa calculatorului. La cursurile noastre va fi o atmosferă plăcută, fără tipare, profesorul va fi prieten cu elevul", a spus Cămărăşan.

Ideea s-a concretizat după doi ani

Ideea înfiinţării unei astfel de academii a apărut în urmă cu doi ani, dar din lipsa unui spaţiu acesibil, unde să fie susţinute cursurile în condiţii decente, agreabile, conceptul a fost trecut în umbră pentru o perioadă.
„Ne-am oprit deoarece am considerat că locaţia este foarte, foarte importantă. Anul trecut, deşi am apelat la agenţii imobiliare, spaţiul l-am găsit eu întâmplător. Era foarte important ca spaţiul să fie central şi să se încadreze în bugetul nostru", a declarat Costi Cămărăşan.
Din luna septembrie până acum, s-a lucrat foarte mult la reamenajarea clădirii de pe strada Dragalina nr. 86, unde a fost stabilit sediul Academiei.

„Crema" rock-ului din Transilvania

Spaţiul se compune din şase săli dotate cu echipament: chitări, amplificatoare, calculatoare, literatură de specialitate, iar profesorii care îi vor îndruma pe cursanţi şi care le vor arăta calea spre muzica de calitate sunt cei mai buni meseriaşi, de fapt „crema" rock-ului din Transilvania, aşa cum îi numeşte Costi Cămărăşan.

„Colegii mei au primit ideea de a colabora în acest proiect cu mare încântare. Eu voi preda chitară alături de Kovacs Laszlo de la Desperado, un cântăreţ de excepţie. La cursul de chitară bass va fi Vlad Spătaru, de asemenea de la Desperado şi Edi Raita la clape. Tot Edi Raita se va ocupa de partea teoretică a cursuui. Cursul de tobe va fi susţinut de Csergo Domokos de la Urma şi de Samy Lupean, iar cel de voce va fi susţinut de Vencze Peter. Acesta din urmă e compozitor la Opera Maghiară şi este primul care a scris o operă rock în România. Pe vremuri a cântat cu noi, în primele variante de Compact, a cântat în nişte deschideri de concerte", a mărturisit iniţiatorul proiectului.
Şcoala de rock se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între opt şi 80 de ani care nu trebuie să îşi aducă niciun instrument de acasă, având la dispoziţie chitare, amplificatoare, tobe, softuri specifice. Astfel, părinţii pot economisi dacă brusc copilul lor nu mai vrea să urmeze cursurile de chitară şi ar vrea să se reprofileze pe percuţie, de exemplu.

Atelier de creaţie şi comunicare

„Am prieteni care au peste 50 de ani care vor să vină să înveţe să cânte la chitară. Totodată, copilul care vrea să înveţe muzică trebuie să aibă un fizic care să îi permită să ţină o chitară în mână. Avem dotări de ultimă generaţie, chitări şi pentru stângaci, ei trebuie doar să aibă pasiune, timp şi dispoziţie de exersat. La Academia de Rock va exista şi un atelier de creaţie, de comunicare, avem o sală în care vor fi mici concerte cu trupele pe care intenţionăm să le formăm. Vom încerca să obişnuim cursantul cu instrumentul care i se potriveşte, până îl cunoaşte cât de cât, şi dup-aia încercăm să îi învăţăm să cânte în trupă, să se obişnuiască cu spiritul de formaţie. De aceea sunt cei din străinătate buni, pentru că învaţă exact treaba asta. Noi vom încerca să închegăm nişte trupe şi să le promovăm. Trebuie să facem munca până la capăt. Ar fi păcat să muncim noi şi să vină altcineva să beneficieze de asta. Personal, din reacţiile pe care le avem până acum, nu credeam ca ideea noastră să aibă aşa mare impact", a precizat Costi Cămărăşan.

„Formatul unei astfel de academii este practicat în afară, nu inventăm noi apa caldă în secolul XXI".

Clujul a fost unul din oraşele mari din România care a dat rock-ului românesc trupe de calitate şi astăzi, experienţa celor buni este în sfârşit canalizată în avantajul celor care doresc să se iniţieze în tainele muzicii.

„Cursanţii noştri trebuie să vrea să cânte şi să deţină un minim de simţ ritmic şi armonic, respectiv să aibă o memorie muzicală. Îi vom îndruma spre instrumentul care li se va potrivi, iar în privinţa vocaliştilor, trebuie să găsim tineri cu vocea deja formată. E vorba de rock, iar rockul necesită fibră. Dacă nu se ţin de treabă, ei pierd, vor fi alţii care să le ia locul. După ce pleacă de la curs, copilul primeşte un stick pe care ştie exact ce a făcut şi noi să ştim de unde să reluăm anumite faze de pregătire. Părinţii vor avea posibilitatea să vadă modul în care evoluează copilul. Vom face o evaluare a aptitudinilor copiilor, să vedem unde se poate încadra fiecare", a precizat Costi Cămărăşan despre aptitudinile pe care le caută la elevii săi.

„Ca să faci muzică, trebuie să fii bun la învăţătură, să ai ambiţie. Clujul este un oraş cu oameni instruiţi şi educaţi. Nu ne vom înhăma să luăm sute de elevi. Vrem să fim cu toţii mulţumii de ce producem, avem un standard pe care trebuie să îl atingem", a declarat instrumentistul, convins de succesul iniţiativei sale.

Rock înseamnă creativitate

Scopul Academiei clujene de rock este de a-i învăţa pe cursanţi să creeze şi să gândească constructiv. "Nu îi îndopăm să înveţe mecanic. Este foarte important ca după ce ai depăşit un anumite nivel de cunoştinţe să îţi lucreze mintea. Am avut probleme cu anumiţi instrumentişti care chiar dacă au făcut o şcoala superioară aproape nu ştiau să pună în practică ce au învăţat. Trupele de rock trebuie să compună bine, să gândească bine", a afirmat Cămărăşan.
Investiţia în academia de rock se ridică la aproximativ 25.000 de euro şi aproape în totalitate echipamentul îi aparţine.

„Dacă unul dintre elevi vrea să cânte numai Metallica, vom face cu el numai Metallica. Degeaba vrem să îl învăţăm Pink Floyd. Fiul meu era înnebunit de genul Heavy Metal şi la un moment dat a început să asculte Pink Floyd. Trebuie să conştientizeze copilul ce vrea. Numai aşa se poate face cultură: să treci prin anumite etape. Niciodată nu vei ajunge în vârf fără să ai o bază", a precizat Costi Cămărăşan.

Sursa: www.citynews.ro

Add comment


Security code
Refresh