Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL NICHITA STĂNESCU 2013: Maraton de evenimente dedicate poetului ploieştean

Literatură

targ de carte 1Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu" a debutat, vineri, cu deschiderea Târgului de Carte organizat de Casa de Cultură „I.L. Caragiale" a Municipiului Ploieşti. Manifestările vor continua până duminică, în majoritatea instituţiilor culturale din judeţ.

În ciuda frigului, pasionaţii de lectură s-au întâlnit, vineri dimineaţă, în Parcul „Nichita Stănescu" din Ploieşti pentru a marca deschiderea târgului de carte dedicată poetului ploieştean.

„De la Festivalul Internaţional «Nichita Stănescu» nu putea să lipsească un târg de carte pentru toţi ploieştenii, care a ajuns, la rândul său, la cea de-a şaptea ediţie. Şi în acest an, numeroase edituri din ţară şi din Republica Moldova au adus cărţi pentru toate gusturile. De pe 29 martie până pe 3 aprilie, îi aşteptăm pe toţi ploieştenii să vină să ne viziteze în Parcul Nichita Stănescu. Aici vor avea loc lansări de carte, prezentări, concerte de chitară clasică, Caravana poeziei, Cenaclul Atitudini şi multe alte surprize, printre care şi întâlniri cu scriitori. Duminică, 31 martie, cititorii au ocazia să discute cu îndrăgita scriitoare Ileana Vulpescu", ne-a declarat Luminiţa Avram, directorul Casei de Cultură „I.L. Caragiale" din Ploieşti, organizator al evenimentului.
O primă lansare oficială este cea a scriitorului Nicolae Băciuţ, care şi-a prezentat două volume: «Nichita Stănescu cu colţul inimii» şi «Cincizeci şi cinci», cărţi de interviuri şi de dialoguri cu Nichita Stănescu şi cu prieteni ai acestuia despre Nichita Stănescu. Urmează alte două lansări. «Nichita şi unii din ai săi prieteni» este o antologie de portrete realizate de mari artişti plastici ai lumii, realizată de Nicolae Ioniţă, sub egida Casei de Cultură a Municipiului Ploieşti. «Vânători de cerbi albaştri» este o carte de versuri şi de aforisme, de Nicolae Petrescu – Redi", ne-a declarat Gelu Ionescu, organizator al târgului de carte. Seria lansărilor de carte va continua sâmbătă la ora 10.00 şi ora 12.00, iar duminică la ora 12.00, pasionaţii de lectură vor afla mai multe despre alte două volume importante ale literaturii şi criticii contemporane.

caragiale nichitaDeschiderea Festivalului „Nichita Stănescu" a reunit unii dintre cei mai importanţi admiratori şi prieteni ai poetului, la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale", unde s-au întâlnit cu oficialităţile judeţene şi locale pentru a marca cel mai mare eveniment cultural al Ploieştiului.
Festivitatea a fost deschisă de către un grup de elevi ai Colegiului care au interpretat un colaj de momente biografice numit „Evanghelia după Nichita", prezentând „întreaga viaţă a poetului de la naştere până la moarte, accentuând caracterul de sacralitate a poetului care devine sacru prin ceea ce scrie. Este o poveste al lui Nichita poetul, mai puţin al lui Nichita omul", după cum ne-a declarat Gabriela Ioan, profesor de limba şi literatura română din liceul gazdă.

„Astăzi, când se împlinesc 80 de ani de când s-a născut Nichita Stănescu, cea de-a 25-a ediţie a festivalului vine să aducă un plus de consistenţă apartenenţei Ploieştiului la marea lume culturală a României şi nu numai. Acest eveniment va fi sprijinit permanent de către administraţia judeţeană, astfel încât, atunci când vor fi 85 de ani de la naşterea poetului, să fie un festival care să aibă cel puţin atâta răsunet ca unul de acordare a Premiilor Nobel pentru literatură din Suedia. Academia Română va ţine o sesiune jubiliară, în acest an, dedicată lui Nichita Stănescu, duminică, ceea ce ne arată că Ploieştiul, încet-încet, din ceea ce avea el pe frontispiciu, un oraş muncitoresc, se transformă într-o capitală culturală a românilor, fie şi numai pentru că aici se întâlnesc, la 95 de ani de la Marea Unire a poporului român, literaţi din întreaga ţară, inclusiv Barasabia", a declarat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Festivalul Nichita Stănescu va mai cuprinde dezbateri şi premieri ale academicienilor participanţi, expoziţii, recitaluri, colocvii, prezentări de carte, vizionări de filme, iar în toate liceele prahovene vor avea loc dezbateri şi recitări dedicate poetului Nichita Stănescu.

VEZI ÎNTREG PROGRAMUL FESTIVALULUI AICI.

Add comment


Security code
Refresh