Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Mărturie de la tragedia Titanicului: O vioară din lemn de trandafir, autentificată ca aparţinând şefului unei formaţii muzicale de pe vapor

Cu traista-n băţ

Vioara TitanicVioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic a fost autentificată, după şapte ani de cercetări. Instrumentul a fost descoperit ascuns într-un pod din Marea Britanie. Vioara constituie, acum, una dintre cele mai de seamă mărturii ale teribilului naufragiu din 1912.

Specialiştii recunosc că a fost nevoie de nu mai puţin de şapte ani pentru autentificarea originii acestui instrument muzical. Vioara i-a aparţinut lui Wallace Hartley, şeful unei mici formaţii instrumentale de pe Titanic, care a găsit incredibila inspiraţie să cânte până când transatlanticul s-a scufundat în Atlantic, pe 12 aprilie 1912.

Conform spuselor celor care au investigat cazul acestei tragedii, cadavrul lui Wallace Hartley a rămas zece zile în apă, iar „vioara a fost găsită într-o valiză de lemn", ataşată „miraculos" de trupul violonistului, a explicat Andrew Aldridge de la Casa de licitaţii.
La puţin timp după producerea catastrofei, mama lui Wallace Hartley le-a declarat jurnaliştilor britanici: „Era profund ataşat de acest instrument; mă aşteptam să moară cu vioara în braţe".

Vioara, un cadou de la logodnica sa, Maria Robinson, avea o micuţă plachetă din argint pe care era gravat un mesajul: „Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria", amănunt care a contribuit din plin la autentificarea instrumentului.

Autorităţile canadiene au strâns numerose obiecte din naufragiu, printre care şi această vioară din lemn de trandafir. După cercetări, au expediat-o pe adresa Mariei Robinson. După moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării. Într-o scrisoare de la începutul anilor 1940, un profesor de muzică din această organizaţie umanitară scria: „E practic imposibil să cânţi (la aceasta vioară), cu siguranţă din cauza vieţii sale agitate". Instrumentul a fost, apoi, donat unei familii britanice.

Acum, celebra vioară a ajuns să aibă un preţ estimativ de peste 100.000 de euro şi va fi expusă, în preajma Paştelui catolic, la primăria din Belfast, oraşul în care a fost construit Titanicul.

Add comment


Security code
Refresh