Monday, December 05, 2022
   
Text Size

Un tatuaj vechi de 2.500 de ani i-a pus pe gânduri pe arheologi. Secretele unei prinţese

Body arts

tatuaj mumieMumia unei prinţese, perfect conservată în solul înghetat din Siberia, le-a oferit specialiştilor posibilitatea să analizeze unul din cele mai vechi tatuaje din lume.

Mumia tinerei care a murit la vârsta de aproximativ 25 de ani a fost găsită alături de trupurile a doi soldaţi, conservaţi natural în solul îngheţat din platoul Ukuk, în Munţii Atlai din Siberia, la altitudinea de 2.500 de metri.

Cei trei aparţin culturii Pazyryk, care a înflorit aici, în urmă cu 2.500 de ani, şi a fost chiar menţionata de istoricul grec Herodot, în secolul al V-lea.

Natalia Polosmak, cea care a descoperit rămăşiţele tinerei botezate „prinţesa Ukuk” se declara uimită de aspectul tatuajului acesteia.

Tehnica este similară celei folosite în prezent, iar faptul că desenul este făcut pe umărul stang, locul peferat şi în prezent pentru primul tatuaj, arată că obiceiurile şi gusturile oamenilor nu s-au schimbat foarte mult.

mumie siberiaToate mumiile găsite aveau tatuaje pe umărul stang, însă modelul diferă. Spre exemplu, prinţesa avea desenată o căprioară cu cioc de grifon şi coada similară simbolului zodiei Capricorn.

Mumiile vor fi mutate la Muzeul Naţional din Gorno-Altaisk, unde vor putea fi văzute, în sarcofage de sticlă.

Tânăra prinţesă fusese îngropată alături de şase cai, care s-o însoţească în lumea de dincolo, ornamente de aur şi argint, hrană din carne de cal şi oaie, dar şi o tavă care conţinea urme de cannabis.tatuaje mumie

„Tatuajul era folosit, în trecut, nu doar pentru frumuseţe, ci arăta statutul social”, declara Natalia. Specialiştii presupun, că prinţesa fusese, probabil, o vindecătoare sau o „povestitoare”, meserii foarte apreciate de vechea civilizaţie siberiană. Mai mult, aceste desene aveau şi un scop practic, în viziunea poporului Pazyryk: ei credeau că oamenii care mor se vor recunoaşte datorită acestor tatuaje şi astfel vor fi împreună în lumea de dincolo.

(Sursă text şi foto: stirileprotv.ro)

Add comment


Security code
Refresh