Friday, September 20, 2024
   
Text Size

Primăvară niponă la Muzeul „Franz Binder” din Sibiu: „Matsuri” şi „Kagura”, sărbători şi dansuri sacre în Japonia

Arte vizuale

JAPONIA LA SIBIUMuzeul de Etnografie Universală „Franz Binder" din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu pregăteşte o nouă expoziţie atractivă. Până pe 20 mai, pasionaţii de fotografie pot afla detalii despre „Matsuri" şi „Kagura", sărbători şi dansuri sacre în Japonia.

Vernisajul expoziţiei va fi precedat de o conferinţă susţinută de Angela Hondru, specialist în cultura şi literatura japoneză, care va dezvălui semnificaţiile profunde ale celor două tipuri de manifestări ritualice, nu doar spectaculoase, ci şi pline de semnificaţii culturale.

Matsuri

În limba japoneză „matsuru" semnifică „a venera". Matsuri denumeşte sărbătorile populare nipone, fiecare având farmecul său, conferit mai ales de o relaţie specială pe care acest popor o are cu anotimpurile. Primăvara se spune că Zeul Muntelui îşi îndreptă energiile sale înspre cultivarea şi recoltarea orezului. Vara, rugile adresate zeităţilor au rolul de a proteja recoltele de posibilele dezastre. Iarna este considerată cel mai sacru dintre anotimpuri şi de aceea majoritatea ritualurilor de Anul Nou reflectă înnoirea timpului.

„Prezenta expoziţie cuprinde, la secţiunea Matsuri, douăsprezece grupări a câte şapte fotografii, reprezentând ce am considerat mai specific pentru fiecare lună. Lipsesc lunile septembrie şi noiembrie, nu pentru că nu se întâlnesc matsuri-uri la tot pasul, ci pentru că lunile august şi decembrie, reprezentate prin câte două grupări, sunt cele mai încărcate de sărbători populare cunoscute în întreaga Japonie", explică doamna Angela Hondru.

Kagura

Dansurile Kagura aveau la origine, un caracter religios. Ele erau interpretate la templu de către preoţi sau de către fete (miko), iar din anul 1868, când preoţilor li s-a interzis să mai danseze, ele au început să fie prezentate de către trupe care duc tradiţia mai departe.
Kagura este o modalitate de comunicare între comunitate şi zeităţi, acestea din urmă transmiţând oamenilor energia vieţii. Conform credinţelor străvechi, zeităţile erau fie spectatorii invizibili ai ritualului, fie se întrupau în dansatori. Prin intermediul dansului, muzicii, acrobaţiilor, măştilor, costumelor, ornamentelor din hârtie cu valoare simbolică, spectacolul kagura povesteşte istoria sacră a naşterii universului.
Expoziţia cuprinde patru tipuri de kagura din regiuni diferite ale Japoniei, în dorinţa de a scoate în evidenţă varietatea tematică a dansului sacru.

Bicchū-kagura este o reîntoarcere la origini, într-un timp sacru ce permite participarea comunităţii la înnoirea Cosmosului prin ritual.
Shiromi-kagura prezintă două tipuri de dans: fără măşti, adresate zeităţilor, şi cu măşti, în care însăşi zeităţile (kami) dansează.
Despre Hayachine-kagura se crede că este un spectacol cu funcţie magică.
Okumikawa-kagura este un dans care invocă bogăţia recoltei, pacea şi sănătatea locuitorilor.

Angela Hondru a publicat un curs de limbă japoneză, un ghid de literatură japoneză, a tradus peste douăzeci de cărţi din literatura niponă şi a obţinut cu ani în urmă, titlul de doctor în filologie cu o teză despre obiceiurile vieţii de familie, nunta şi înmormântarea, în tradiţia şi literatura română şi japoneză.
De-a lungul timpului i-au fost conferite importante distincţii nipone: Premiul Ministerului de Externe al Japoniei, Premiul Japan Foundation (ambele 2008) şi Ordinul Soarelui Răsare al Casei Imperiale (2009), titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Hirosaki (2009).
A beneficiat, în timp, de mai multe burse de cercetare în Japonia, prilej cu care a studiat tradiţiile străvechi ale Ţării Soarelui-Răsare.

Evenimentul este organizat de muzeografii Maria Bozan şi Gabriela Mihalţian. Fotografiilor realizate de prof. univ. dr. Angela Hondru, cunoscut niponolog, li se alătură, în această expoziţie, şi piese din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder".
Vernisajul are loc joi, 7 martie 2013, de la ora 14.00, la sediul muzeului.

Add comment


Security code
Refresh