Tuesday, July 22, 2025
   
Text Size

Lacul Colibiţa

Cu traista-n băţ

QlZDWE4uM0dYVmo4TQfoto 2254Lacul Colibiţa este cel mai mare lac de origine antropică din judeţul Bistriţa-Năsăud. Suprafaţa lacului este de 300 ha, iar suprafaţa bazinului hidrografic este de 113 km², cu un volum total de 100 mil. m³. Realizat cu scopul de a alimenta cu apă localităţile din aval şi de a produce energie electrică, Lacul Colibiţa a devenit una dintre principalele resurse turistice ale judeţului, malurile sale fiind impânzite de numeroase cabane şi case de vacanţă. Funcţiile Lacului Colibiţa sunt urmatoarele: alimentarea cu apă a localităţilor din aval, a industriei, irigaţii pe o suprafaţă de 5 ha,  producerea energiei electrice, regularizarea debitului apelor râului Bistriţa.Pe de alta parte, lacul mai este folosit pentru agrement şi practicarea sporturilor nautice.Datorită concentratiei mari de ozon şi ioni de iod a zonei, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor pulmonare şi cardiace, Colibiţa a fost cunoscută pana în anii ’80 ca o renumită staţiune turistică şi climaterică. A urmat demolarea staţiunii şi strămutarea satului, pentru a se permite construirea unui lac de acumulare hidroenergetic, lacul fiind astăzi apreciat în peisaj ca punct de mare atracţie. El se intinde pe o lungime de peste 5 km şi poartă numele localităţii.

 

Cetatea Şiriei Judeţul Arad

Rădăcini

cetatea siriei siria arad romaniaZidită pe Dealul Cetăţii, la 496 m altitudine, cetatea era un punct strategic li de apaărare. Azi, ruinele Cetăţii Şiriei domină întreaga regiune, impresionând prin frumuseţea lor. 

Cetatea Şiriei datează din secolul al XIII-lea, considerându-se că partea cea mai veche a cetatii a fost donjon-ul, iar restul zidurilor au fost adăugate treptat, până în secolul al XVI-lea. Totuşi, locul pare a fi fost apreciat ca punct strategic încă de pe vremea romanilor. La construirea părtilor vechi ale cetăţii au fost folosite şi cărămizi romane, stampilate cu semnul Legiunii a XIII-a Gemina, legiune romană. Cetatea este cunoscută şi datorită voievozilor şi cnezilor romani care aveau un rol conducator în această cetate. Stilul cetății este romanic. Donjon-ul este masiv, locuibil, prevăzut cu 2-3 etaje, iar la partea superioară, acesta dispune de creneluri. Numele acestei cetăţi - ŞIRIA - este misterior, ducând cu gândul la locuri depărtate, exotice. Originea acestui nume românesc se pierde totuşi în negura timpului.

Un document din 1440 vorbeşte despre un anumit Ştefan Vodă, din Şiria, urmand să fie amintiţi în anii următori voievozi din Araneag, Cladova, Căpâlna, Ciuci, Crisul Alb, Halmagiu, Ribiţa. 

 

   

Foamea de viaţă

Viaţa ca o artă

 

604039 459117430793524 1181605360 nCotidianul este un mare consumator de timp şi energie, iar reziduul care rezultă din măcinarea acestor resurse vitale se numeşte stres. Acţionând ca o veritabilă toxină la nivelul psihicului, stresul va determina acţiuni şi atitudini improprii, iritare şi agresivitate, o stare generală de confuzie, în care nu mai sunt recunoscute nici valorile vieţii, nici autenticul, nici sensul de a fi. Pentru contracararea efectelor se recurge la stimulente care par a întări pe moment rezistenţa şi agilitatea minţii, dar care, în timp, determină o uzură rapidă şi ireversibilă.

Spălarea minţii de gunoaie nu este uşoară, pentru că blocajele generate de o astfel de existenţă în viteză, indiferentă la modele şi arhetipuri, va cauza blocaje funcţionale pe trasee fizice, hormonale şi de atitudine. Stresul determină o devorare a tot ce înseamnă sursă de senzaţii, înlocuind trăirile autentice cu o falsă adaptare, aceea a foamei psihice, care se va mulţumi cu efemerul, cu măruntul, cu întâmplătorul. Motivaţia ar fi păstrarea sentimentului de intensitate a vieţii, de eveniment, de ocolire a spaţiilor goale de activitate, fuga de singurătate.

Timpul tăcerii, acţionând ca un reproş, ca o oglindă a adevărului pe care puţini o mai suportă, este ocolit, într-o falsă susţinere de ritm interior. Meditaţia este un proces greu, care se învaţă cu răbdare, se educă în timp. Meditaţia reîntoarce omul la ritmul genetic, făcând astfel posibilă regenerarea fizică şi psihică. Întrebările şi neliniştile nu dispar dacă sunt ocolite cu laşitate, ele se rezolvă de la sine doar dacă le privim în faţă. Cel ce va reuşi să scape de jugul grabei, găsindu-şi timp pentru sine, va scăpa şi de stres, devenind un om căutat şi, mai ales – ideal aşa de greu de atins astăzi – un om iubit.

autor, Camelia Radu

 

   
   

UMBRE

O poezie pe zi

 

Umbre cu guler apretat

Cu parfum înprumutat

V-am luat din sertarul

Pământului

Acolo este apusul

Mi-am uitat fericirea

Mi-am uitat jurnalul iubirii

 

autor, Gabriel Vicenţiu Mălăiescu

 

   

Page 136 of 277