Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Om + Natură = Ţesătura indestructibilă

Cu traista-n băţ

MATASEPAIANJENNu este o metaforă, ci o realizare cât se poate de concretă, care a atras admiraţia întregii lumi încă din 2009, constituind atracţia multor muzee printre care şi cel American de Istorie Naturală.

Este vorba despre una dintre cele mai valoroase piese de îmbrăcaminte din lume, realizată de către un istoric de artă britanic şi un designer: şalul ţesut din mătasea de la un milion de păianjeni. Specia de insecte provine din Madagascar, iar mătasea lor este extrem de rezistentă, fină, dar are şi o superbă culoare aurie.

Se pare că firul din care a fost realizată ţesătura pur şi simplu nu poate fi rupt. Specialiştii spun că au fost necesari cinci ani de muncă şi peste 325.000 euro, pentru realizarea şalului care măsoară 3 metri.

Echipa de la Godley&Peers, formată din istoricul de artă şi expertul în textile Simon Peers şi designerul de modă Nicholas Godley, sunt autorii care au revoluţionat tot ceea ce se ştia până acum despre textile. Ei au folosit o tehnologie veche de mai bine de o sută de ani.

Conform unui articol publicat în Daily Mail, cei doi, care locuiesc în Madagascar, nu au recoltat firele oricum. Există anumite femele-păianjen care produc aceste fire miraculoase, iar fiecare exemplar poate da un fir de până la 400 de metri lungime.

Specialiştii au precizat că fiecare insectă a fost eliberată înapoi în natură, odată ce s-au obţinut de la ea fibrele mult râvnite.

Add comment


Security code
Refresh