Monday, June 17, 2024
   
Text Size

Mircea Cosma: „Un milion de copaci pentru un milion de eroi”

Rădăcini

plantat pomiMarti, 15 ianuarie, în cadrul simpozionului organizat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Cosma a dezvăluit unyul dintre proiectele culturale pe care le va promova şi le va susţine prin fundaţia „Mihai Viteazul". Este vorba despre riicarea a doua statui ale lui Burebista şi de plantarea unui milion de opaci, pentru amintirea celor căzuţi, de- lungul istoriei, pentru idealul României Mari.


„ Am avut un million de oameni cărora le datorăm România Mare. Astăzi, la a treia întâlnire a Zilei Culturii Române, vă invit ca în fiecare localitate pe care o reprezentaţi aici, şi voi invita fiecare localitate din toată ţara, ca, pe domeniul public, să se planteze atâţia copaci câţi români sunt declaraţi eroi ai localităţii respective şi câţi sunt înscrişi pe monumentele din localitatea respectivă. Vrem să ajungem să plantăm, până în anul 2018, un milion de copaci. Vrem să arărăm recunoştinţa noastră celor care s-au jertit pentru dreptul nostru de neam şi de sânge, celui un milion de bărbaţi, de femei şi de copii care au fost schingiuiţi pentru mândria sau pentru ideea de a trăi într-o ţară care să se numească România", a declarat Mircea Cosma.
„Noi vom planta aceşti copaci începând din comuna Măgurele, din judeţul Prahova pentru că acolo, în 1932 s-a descoperit un tezaur dacic, care conţine şi una din faimoasele brăţări, despre care unii contestau ar fi putut să o facă dacii. Acest tezaur există, este la Muzeul Naţional de Istorie. Va fi adus în comuna Măgurele în muzeul pe care îl pregătim acolo şi unde vom dezvălui o statuie a lui Burebista cu acelaşi prilej. Acolo vor fi plantaţi 820 de copaci pentru că, în toate satele aparţinătoare comunei Măgurele, sunt 820 de eroi români care au luptat pentru România Mare, trecuţi pe monumentele ridicate după cele două Războaie Mondiale", a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
„Acelaşi lucru, simultan, îl vom face în sudul Basarabiei, cu o statuie a lui Burebista identică, cu faţa spre marea cea mare ca să le aducem aminte tuturor că şi acolo este România. Şi acolo vom planta 231 de copaci, pentru că atâta am găsit în arhivele satului ca nume de eroi căzuţi pentru România Mare. Acest lucru mi-a fost inspirat de academicianul Valeriu Matei care mi-a arătat că se mai păstrează un monument ridicat în 1935, în amintirea celor căzuţi pentru acest ideal", a încheiat Mircea Cosma.

Add comment


Security code
Refresh