Thursday, November 26, 2020
   
Text Size

Mircea Bodolan, în premiera "Soţia prietenului din puşcărie"

Teatru Film

foto 77271În timp ce "Comisia Drăghincescu" îi ia la puricat activitatea managerială, Mircea Bodolan urcă pe scenă într-un spectacol în care interpretează rolul unui personaj odios.

Directorul Tetrului "Maria Filotti" din Brăila joacă în spectacolul "Soţia prietenului din puşcărie" de Dumitru Radu Popescu, regizat de Cătălin Vasiliu. Piesa este prezentată în premieră în România. Scenografia este realizată de Carmen Rus, iar muzica îi aparţine lui Mircea Bodolan. Din distribuţie mai fac parte doi actori de la Teatrul din Giurgiu, Violeta Teaşcă şi Vasile Toma. Premiera s-a jucat sâmbătă şi duminică, în Sala Studio, de la ora 18.00.

Această producţie este un proiect realizat de Teatrul din Giurgiu în colaborare cu Teatrul "Maria Filotti". La această creaţie dunăreană este prezent şi regizorul gălăţean Cătălin Vlad Vasiliu. În caietul-program al spectacolului se precizează că "piesa este o poveste veridică, cu personaje puternice şi generoase cu actorii, cărora le permit creaţii memorabile pe scenă şi un dialog viu, captivant". Este o dramă care vorbeşte despre singurătatea de acasă şi din puşcărie, despre dragoste şi trădare, despre viaţă şi moarte, despre imposibila delimitare a binelui de rău. 

Bodolan ne-a povestit că regizorul l-a ales pentru că este singurul actor din teatru care are vârsta potrivită pentru a juca în spectacol. Directorul TMF ne-a explicat că a acceptat propunerea venită de la Giurgiu pentru că este o producţie ieftină, care se încadrează în programul său managerial. "Nu este o comedie pentru că eu nu am avut ca obiectiv comedia în mod deosebit. Piesa nu e lipsită de umor, dar nu e o comedie burlescă, gen «Papagaliţa şi curcanul» sau «Scandal în culise». E o dramaturgie de altă natură, cei care îl cunosc pe D.R. Popescu ştiu despre ce este vorba. Spectatorul trebuie să se aştepte la un spectacol de teatru de bună calitate. Fiind vorba de un dramaturg român, publicul de teatru, să mă ierte Dumnezeu, cam ştie despre ce este vorba când vede D. R. Popescu. Spectatorul va vedea după aia dacă are de ce râde sau nu. Scopul nu este să stârnim râsul cu orice chip pentru că altfel am face circ, clovnerie, am face teatru de şuturi în fund şi scobit în nas. Este un spectacol ancorat în realitate, cu o aură de absurd, uşor, nu ionesciană, un absurd foarte plauzibil, foarte teluric, culmea, foarte justificabil, care frizează teatrul absurdului, dar e mai mult de atât, dimpotrivă, e mai mult decât realist. E o dramă cu nuanţe parodice, chiar groteşti pe alocuri, dar şi cu un parfum deosebit. Regizorul a fost mai mult decât inspirat, ca şi autorul care a parodiat personaje reale, parodiate în sprijinul manifestului care este spectacolul", a explicat actorul Mircea Bodolan.

Un personaj odios

Despre rolul său, directorul teatrului brăilean ne-a declarat că este vorba de un tip odios, dar care nu conştientizează acest lucru. "Este un potentat, un om cu avere multă, care calcă peste orice pentru averea lui, dar care se crede foarte bun prieten cu Dumnezeu. El face apel la Dumnezeu şi la Satana în permanenţă, jonglează cu relaţiile astea şi are impresia că le menţine în echilibru pentru că e datoria tuturor celor din jur să-l iubească. El vrea cu orice preţ ca lumea să-l iubească. Chiar şi Dumnezeu trebuie să-l iubească, adică şi Dumnezeu îi aparţine. Acest personaj crede că totul îi aparţine lui, se identifică cu Satan, care este un egal al lui Dumnezeu, dar el, în sine, îşi aparţine numai sieşi. E un personaj ciudat", a conchis actorul Mircea Bodolan. 

Acesta este al doilea rol pe care îl interpretează Bodolan pe scena brăileană de când se află la conducerea teatrului, primul fiind Agamiţă Dandanache din "O scrisoare pierdută" de Caragiale, montat de Lucian Sabados, directorul teatrului din Ploieşti. Întâmplător, cele două roluri sunt ale unor personaje odioase, caracterizate aşa chiar de actorul care le interpretează, Mircea Bodolan.


Spectacolul a fost prezentat în premieră la Teatrul "Tudor Vianu" din Giurgiu, vineri, 22 februarie.

 

 

autor, Cristina DOSULEANU

 

 

Add comment


Security code
Refresh