Thursday, November 26, 2020
   
Text Size

„Crăiasa Zăpezii”, pe muzică de Michael Jackson şi Metallica, la Cluj

Teatru Film

CRAIASA ZAPEZIIO adaptare inedită după binecunoscuta poveste a lui Hans Christian Andersen a avut loc duminică, 13 ianuarie, pe scena Teatrului de Păpuşi Puck din Cluj Napoca. „Crăiasa zăpezii" în viziunea regizorului Traian Săvinescu este un spectacol construit pe muzica lui Michael Jackson şi a cunoscutei trupe de muzică rock Metallica şi a adus in faţa copiilor o lume de gheaţă cu prinţi, prinţese şi vrăjitori.

Crăiasa Zăpezii a fost publicată de Hans Christian Andersen în anul 1845 care vorbeşte cu căldură şi tandreţe despre prietenie, într-un univers dominat de gheaţă.

Adaptarea regizorului clujean pune un accent pe prima din cele şapte poveşti cuprinse în basmul autorului danez. "Se încadrează foarte bine cu sezonul aşa încât am considerat că e firească readucerea în actualitate a acestui titlu. Versiunea aceasta foloseşte o parte importantă a colectivului de actori a secţiei române, spectacolul având elemente adresate atât adulţilor, cât şi copiilor. Urmăresc firul poveştii cu evenimentele poveştii, doar că am făcut la nivel de transpunere o translatare a personajelor din considerente de accesibilitate şi de a aduce spectacolul la percepţia copiilor şi la plăcerea copiilor de a urmări animale Personajele care erau întruchipate ca oameni în poveste, cum este Finlandeza, sau Lapona, le-am transferat în zona animalieră a regnului arctic. Avem o vidră de mare, un iepure alb arctic care ştim că îşi schimbă culoare blănii, avem o morsă, rămânând miza poveştii", a precizat regizorul Traian Săvinescu. "Necesităţile teatrului de a-l juca des, a făcut să apelăm la actori care fac roluri duble", a adăugat regizorul.

Cadrul plastic al spectacolului este deosebit, zăpada şi aspectul glacial fiind subliniate prin elemente translucide, transparente. Costumele actorilor şi a păpuşilor fac parte, de asemenea, din această ambianţă. Unul dintre aspectele deosebite ale adaptării regizorului Traian Săvinescu este muzica de violoncel, interpretată de cunoscutul duo 2CELLOS, pe care o foloseşte ca element sonor. Astfel, printre hiturile pe care spectatorii le vor recunoaşte în timpul spectacolului este şi Smooth Criminal, al regretatului Michael Jackson.

"Eu sunt renul, mă cheamă Caribu în spectacolul nostru, renul este foarte important, el e cel care are grijă de Gerda, de Edgar, o ajută pe Gerda să îl găsească pe Edgar, e un personaj drăguţ, sper", a declarat actorul Ovidiu Crişan.

Scenariul şi regia spectacolului sunt semnate de Traian Săvinescu, scenografia de Epaminonda Tioţiu, video design Gaal Csaba.

Add comment


Security code
Refresh