Monday, June 17, 2024
   
Text Size

Actorul Florin Zamfirescu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului împreună cu ploieştenii

Teatru Film

ziua mondiala a teatruluiMiercuri, 27 martie 2013, la ora 17.30, în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, din Ploieşti, actorul Florin Zamfirescu se va întâlni cu ploieştenii pentru a marca împreună Ziua Mondială a Teatrului, discutând despre „MAGIA ARTEI ACTORULUI". Intrarea este liberă.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru celebrează

Ziua Mondială a Teatrului. Simbolistica acestei aniversări este aceea de a marca afirmarea forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.
ITI urmăreşte „să încurajeze schimburile internaţionale în domeniul cunoaşterii şi practicii artelor scenei, să stimuleze creaţia şi să lărgească cooperarea între oamenii de teatru, să sensibilizeze opinia publică pentru a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării, să adâncească înţelegerea reciprocă în vederea participării la întărirea Păcii şi Prieteniei între popoare, asociindu-se la apărarea idealurilor şi obiectivelor definite de UNESCO".

În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un Mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi.

Add comment


Security code
Refresh