Monday, July 15, 2024
   
Text Size

Întâlnirea de joi la expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului" la MNAR

Rădăcini

Manastirea ArgesuluiContinuând seria întâlnirilor specialiştilor cu publicul, Muzeul Naţional de Artă al României vă propune să participaţi joi, 11 aprilie 2013, orele 18.00, la o masă rotundă cu tema: „Mănăstirea Argeşului: un Saint Denis românesc?".

Alături de prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu şi prof. univ. dr. Ştefan Andreescu, vă invităm să luaţi parte la o discuţie despre rolurile atribuite în diverse epoci celui mai celebru monument din spaţiul românesc. Pornind de la dorinţa voievodului Neagoe Basarab care, aşa cum ne spune legenda, a dorit să transforme un zid părăsit într-un loc de o frumuseţe inegalabilă, vom încerca să descifrăm gesturile generaţiilor de ctitori care i-au urmat de a multiplica, într-o formă sau alta, modelul sau mesajul simbolic al monumentului argeşean.

Afis Intalnirea de joi 11 apriliePe de altă parte, ne vom strădui să înţelegem dacă Manăstirea Argeşului, având, încă de la început, funcţia de necropolă domnească, funcţie asumată în epoca modernă şi de primii regi ai României, şi bucurându-se în toate epocile istorice de un prestigiu incontestabil, poate sau nu să fie considerată un „Saint Denis" românesc.

Intrarea este gratuită. Participarea se realizează pe bază de înscriere la adresa de e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Expoziţia "Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului" prezintă publicului 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele, care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii, au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.
Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului, într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

expo MarturiiTotodată, sâmbătă, 13 aprilie 2013, ora 11.00 vă invităm să petreceţi UN CEAS PENTRU ARTĂ: vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea va fi susţinută de Emanuela Cernea, curator al expoziţiei, împreună cu unul dintre specialiştii în restaurarea textilelor medievale din cadrul muzeului, care vă vor vorbi despre restaurarea costumelor medievale din colecţia muzeului, pornind de la povestea caftanului atribuit voievodului Neagoe Basarab.

Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it până vineri, 12 aprilie, ora 16.00.

EVENIMENTELE LUNII APRILIE

- Sâmbătă, 13 aprilie 2013, ora 11.00: UN CEAS PENTRU ARTĂ: vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea va fi susţinută de Emanuela Cernea, curator al expoziţiei, împreună cu unul dintre specialiştii în restaurarea textilelor medievale din cadrul muzeului, care vă vor vorbi despre restaurarea costumelor medievale din colectia muzeului, pornind de la povestea caftanului atribuit voievodului Neagoe Basarab.

- Joi, 18 aprilie, 2013, ora 18.00: o nouă ÎNTÂLNIRE DE JOI este prilej pentru o incursiune într-un domeniu fascinant: restaurarea picturii murale vechi. Prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator şi coordonatorul uneia din cele trei echipe care au restaurat frescele Mănăstirii Argeşului, ne dezvăluie secretele din spatele laboriosului proces prin care frescele de secol XVI de la Mănăstirea Argeşului au fost salvate şi redate publicului în toată splendoarea lor.

Fresca- Sâmbătă, 20 aprilie, ora 11.00: atelier de tehnici de restaurare pictură murală, cu prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi experţi restauratori din cadrul CERECS ART. În continuarea discuţiei despre restaurarea frescelor Mănăstirii Argeşului, vă invităm la un atelier practic în care veţi vedea şi experimenta diverse tehnici de restaurare.

- Miercuri, 24 aprilie, ora 16.30: UN CEAS PENTRU ARTĂ: vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea este susţinută de Lucreţia Pătrăşcanu, curator al expoziţiei, care vă propune o discuţie despre omul şi voievodul Neagoe Basarab.

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămâne deschisă până pe 26 mai 2013. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Add comment


Security code
Refresh