Thursday, November 07, 2024
   
Text Size

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului / Campanie pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice, în Ploieşti

Oameni printre noi

Afis APOR modificat 2Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dedicat ziua de 4 februarie luptei împotriva afecţiunilor oncologice. Asociaţia Pacienţilor Oncologici România (APOR), organizaţie înfiinţată în Ploieşti, desfăşoară, până la 31 august, o campanie pentru depistarea precoce a cancerului de sân, afecţiune care ucide anual mii de femei în toată lumea.


Şi anul acesta, medicii oncologi atrag atenţia reprezentaţilor Sănătăţii că sistemul din România are carenţe grave, care duc la pierderea de vieţi omeneşti. Dacă problemele de import nu ar mai provoca sincope în asigurarea terapiilor oncologice, mii de viaţi ar putea fi salvate. De asemenea, instituirea unor programe de prevenţie şi depistare precice permanente ar duce la scăderea numărului pacienţilor cu diverse forme de cancer, tot mai numeroşi şi mai tineri, în ultimii ani.

Patru medicamente revin în spital

În Prahova, Programul Naţional de Oncologie pe judeţ este coordonat de la nivelul Spitalului Municipal Ploieşti. De aici, pacienţii sunt direcţionaţi pentru terapie, şi la spitalele Judeţean şi Municipal Câmpina. În condiţiile în care, anul trecut, la nivelul întregii ţări, a fost resimţită absenţa de pe piaţă a unor medicamente din cadrul terapiilor oncologice, şi în Ploieşti acest lucru a fost remarcat de către bolnavi deşi, reprezentanţii unităţii au asigurat integral terapiile necesare.
„În 2012, spre deosebire de toate problemele la nivel naţional, spitalul nostru nu a avut niciun leu datorie la medicamente oncologice. Sumele alocate de Minister pentru Programul de Oncologie în Prahova, peste 18,5 milioane de lei, au fost suficiente pentru tratarea corectă a pacienţilor. Singurele dificultăţi au apărut atunci când, pe piaţa din România, au existat sincope în aprovizonarea cu patru medicamente specifice afecţiunilor oncologice. Deşi ele au fost înlocuite, pe cât posibil, cu alte tratamente, lipsa lor a fost resimţită la nivelul bolnavilor. Noi am făcut demersuri către Unifarm pentru furnizarea acestor medicamente, imediat ce compania a reuşit să le readucă pe piaţă, astfel încât să nu mai avem probleme în judeţ", ne-a declarat dr. Carmen Dumitru, managerul Spitalului Municipal Ploieşti.

Iniţiativă unică

În Prahova, drepturile pacienţilor oncologici sunt reprezentate şi de către APOR, asociaţie constituită în Ploieşti. Dacă anul trecut, organizaţia a lansat campania „Sunt femeie orice ar fi!", pentru depistarea precoce a cancerului de sân, dar şi pentru încurajarea victimelor acestei afecţiuni, anul acesta, misiunea continuă printr-o iniţiativă unică la nivel de ţară.
În parteneriat cu o clinică din municipiu, organizaţia a reuşit să demareze un program pentru efectuarea de ecografii la preţ redus, prin care poate fi depistată orice problemă la sân.
„Depistarea la timp, în stadiu incipient, a cancerului poate salva viaţa şi noi asta ne propunem. Scopul acestei iniţiative este ca femeile, indiferent de starea materială, să aibă acces la o ecografie, investigaţie neinvazivă, nedureroasă, recomandată şi pentru vârste tinere. În condiţiile în care, pe piaţă, o astfel de procedură unilaterală depăşeşte 100 de lei, prin campania noastră poate fi efectuată analiza bilaterală cu cu 50 de lei. Deja, în rândul femeilor care au realizat ecografia, au fost depistate cazuri de afecţiune oncologică în stadii incipiente, lucru care le-a salvat viaţa, în aceste condiţii tratamentul având toate şansele să fie eficient", ne-a precizat Iolanda Gheorghiu, preşedintele APOR.
Înscrierile pentru programare pot fi realizate la reprezentanţii asociaţiei, telefoanele disponibile fiind: 0725.541.472 sau la 0751.372.000. De asemenea, programări pot fi solicitate şi pe adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Programul se derulează până la data de 31 august 2013.

Add comment


Security code
Refresh