Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Oameni pe care îi admirăm: Pe Bogdan, pareza spastică nu l-a oprit să devină şofer

Oameni printre noi

dezbatere handicapAsociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic România Filiala Prahova împreună cu elevi din Colegiul Naţional „ I. L. Caragiale" Ploieşti au marcat astăzi, 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu handicap.


Cu această ocazie, ASCHFR a organizat un club al tinerilor, o întâlnire cu tema „Cine suntem şi ce vrem să fim". Discuţia dintre elevii Colegiului Naţional Caragiale şi tinerii cu dizabilităţi din cadrul asociaţiei, moderată de psihologul voluntar al organizaţiei, Adriana Sârbu, ea însăşi persoană cu handicap, a adus multe surprize.
Tinerii au discutat cât de important este să se autocunoască, să înţeleagă ceea ce vor să facă în viitor şi să-şi aleagă un scop din plăcere şi nu din obligaţie. Copiii cu dizabilităţi au ridicat problema puterilor lor, subliniind că este important să înveţe să facă ceva palpabil şi util, în loc să viseze la lucruri care să fie mai puţin realizabile.
Pe lângă persoanele cu dizabilităţi, şi elevi ai liceului, participanţi la dezbatere şi-au pus întrebarea dacă ei ştiu ce vor pentru viitor. Una dintre ideile promovate de aceştia a fost că implicarea lor în societate este importantă, atitudinea pe care o învaţă acum fiind definitorie pentru întreaga lor viaţă, dar şi pentru generaţiile următoare.
Ca un exemplu, la întâlnire a fost invitat Bogdan Popescu, un tânăr de 22 ani care, în ciuda unui diagnostic sever, acela de parapareză spastică, infimitate motorie care îl obligă la dependenţa de a reuşit să obţină permisul auto. El a fost încurajat şi a subliniat, pentru toţi participanţii ideea că un handicap nu este de ajuns să oprească o voinţă de fier şi dreptul la beneficiile sociale. Tânărul a povestit celorlalţi că a fost obligat să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi în Câmpina, pentru că, în Ploieşti, instituţiile specializate nu deţin autoturisme modificate şi pentru persoanele cu dizabilităţi, trăgând, astfel, un semnal de alarmă în rândul acestora.
În rândul membrilor asociaţiei, copiii de la Colegiul Naţional Caragiale au făcut cunoştinţă şi cu alţi oameni deosebiţi, pe care handicapul fizic nu a reuşit să-i doboare. Este exemplul unui alt tânăr de 21 de ani, al cărui scop pentru anii următori este acela de a urma facultatea de informatică, în ciuda diagnosticului de infimitate motorie pe care i l-au înregistrat medicii.
Parteneriatul dintre ASCHFR şi liceele ploieştene a ajuns, anul acesta, la cea de-a 12-a ediţie.

Add comment


Security code
Refresh