Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Gramatica în conexiune cu IT-ul: Invenţia unui elev din Ploieşti i-a uimit pe specialişti

Oameni printre noi

colegiul caragiale ploiestiÎn cursul acestei săptămâni, programul educaţional TechSchool a anunţat câştigătorii competiţiei naţionale de proiecte cu aplicare în electronică, robotică şi astronomie.

Unul dintre câştigătorii competiţiei este elevul ploieştean Florin Gheorghe, care a obţinut locul al treilea pentru aplicaţia iGrammar. Invenţia sa permite realizarea automat, online, a unor analize de sintaxă şi de corectitudine a topicii. Bugetul alocat pentru dezvoltarea unei suite de aplicaţii pentru PC-uri şi dispozitive mobile, în domeniul gramaticii, este de 3.000 de euro. Elevul, pasionat de Limba Română, dar şi de domeniul IT, este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „I. L. Caragiale" din Ploieşti, instituţie care a dat României şi lumii mari matematicieni, scriitori şi profesori.

Locul întâi i-a revenit lui Constantin Voiniciuc, clasa a XII-a, din Botoşani, cu proiectul Robo Hand ce dă viaţă unei mâini robotice care poate fi controlată prin imitarea mişcării mâinii utilizatorului. Bugetul alocat pentru acesta este de 7.000 de euro, buget care îi va permite dezvoltarea şi implementarea unei versiuni mai avansate al proiectului său.

Locul al doilea i-a fost acordat elevului Costin Costea, clasa a X-a, din Slobozia, care are un proiect pentru tricoul de la care se poate încarca telefonul mobil. Bugetul alocat pentru acest proiect, estimat la 5.000 de euro îl va ajuta pe Costin să devină promotorul în România al tendinţei globale de tehnologie care pune îmbrăcămintea în slujba IT.

Premiul special i-a fost acordat elevei Miriam Buzgău. Drept recompensă, aceasta va vizita NASA. Proiectul ei vizează un observator astronomic mobil pentru a putea oferi acces la informaţie practică, tuturor copiilor din localităţile care nu dispun de un astfel de observator.

Competiţia TechSchool pune în valoare trei arii ale tehnologiei: programare, robotică şi astronomie. La actuala ediţie, au participat copii de gimnaziu şi liceu care s-au înscris pe platforma TechSchool cu idei despre cum pot schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie, uimind specialiştii consacraţi.

În cadrul programului, peste 220.000 de pasionaţi de tehnologie au interacţionat pe platforma online în primele şase luni de la lansare şi au generat peste 530 de proiecte.

Valoarea totală a premiilor acordate este de 18.000 de euro.

Add comment


Security code
Refresh