Friday, May 24, 2024
   
Text Size

Matei Vişniec - dublă lansare de carte la Timişoara

Literatură

Matei VisniecLibrăria „Cartea de Nisip" din Timişoara organizează joi, 14 februarie, ora 17.00, o întâlnire cu scriitorul Matei Vişniec, prilejuită de o dublă lansare de carte: „Procesul comunismului prin teatru" şi „Cabaretul cuvintelor".

„Procesul comunismului prin teatru" propune o invitaţie la reflecţie şi poate relansa discuţia despre crimele comunismului, despre eroi şi antieroi. Autorul se teme, asemenea unui personaj din una dintre piesele sale, că memoria se va fărâmiţa şi că oamenii vor începe să uite. Iar uiatrea, provoacă suferinţă. De aceea scrie. Din interviurile cu Matei Vişniec reiese că împărtăşeşte convingerea unui alt personaj al său, Meyerhold: „Omenirea a pierdut demult răul direct, sincer şi pur. Astăzi, răul este învăluit în mii de discursuri despre o lume mai bună. Astăzi, răul nu vrea numai să îndobitocească mulţimile, vrea să fie şi adulat de ele. El vrea să locuiască în minţile oamenilor şi să-i domine din interior". (Daniela Magiaru)

În ceea ce priveşte al doilea volum, iată mărturisirile autorului: "Citind Cabaretul cuvintelor, veţi afla de ce cuvântul „eu" nu vorbeşte nici o limbă străină, de ce cuvântul „întotdeauna" este un monstru şi de ce cuvântul „întoarcere" trebuie strecurat cu grijă în buzunarul hainei sau al pardesiului.
Veţi mai afla, cu puţină răbdare, de ce trebuie să vă fie milă de cuvântul „rău", cum vă puteţi face de cap în cuvântul „poem" şi cum să recunoaşteţi pe stradă, după siluetă sa fină şi înaltă, cuvântul „dorinţă".

Totodată, Matei Vişniec ne încredinţează că vom putea conversa, de asemenea, cu cuvântul „tăcere" şi veţi mai afla detaliile unui imens scandal izbucnit după ce cuvântul „tandreţe" a fost prins în pat cu cuvântul „lentoare".

MATEI VIŞNIEC s-a născut în 1956, la Rădăuţi, în Bucovina, oraş fabulos, tăiat în două (cu tot cu cimitir) de o cale ferată pe care toată lumea o recunoaşte acum ca fiind axa de simetrie a lumii. A scris poezie încă din copilărie, a debutat în revista Luceafărul în 1972 şi apoi în volum în 1980. A studiat filozofia la Bucureşti, a devenit membru fondator al „Cenaclului de luni", s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele îi erau interzise. A crezut în rezistenţa culturală, în forţa cuvântului, în capacitatea literaturii de a capta mai bine decât orice altă disciplină contradicţiile din noi şi din lumea în care trăim. Din 1987 trăieşte la Paris şi scrie teatru în franceză. Numele său s-a aflat pe afişe în peste 30 de ţări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. În Franţa, piesele sale sunt editate la Actes-Sud Papiers, Lansman, L'Harmattan, Espace d'un Instant. Între două ţări, între două culturi, între limba română şi cea franceză, Matei Vişniec circulă, trece de la un gen literar la altul, caută şi experimentează cuvântul sub semnul unui ideal care ţine de sens şi de irepetabilitate.
Moderatorii evenimentului sunt: Cornel Ungureanu, Daniela Magiaru, Robert Şerban.

Add comment


Security code
Refresh