Monday, November 04, 2024
   
Text Size

Lansare de carte: „Poesiile” lui Eminescu aşa cum ar fi vrut autorul să fie

Literatură

lansare carteMiercuri, 16 ianuarie, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga" din Ploieşti a fost gazda unui eveniment editorial de excepţie. Este vorba despre lansarea ediţiei critice a Ediţiei princeps „Eminescu - Poesii", apărută, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la Editura Academiei. Noul volum reprezintă o analiză a poeziilor lui Eminescu, cercetare prin care autorul a încercat să afle care variantă este cea pe care ar fi dorit-o însuşi creatorul versurilor.


Nicolae Georgescu, autorul volumului de 600 de pagini, ne-a explicat scopul unei astfel de cercetări. „Editura Academiei îmi face onoarea să-mi scoată această ediţie, «Eminescu - Poesii, ediţia Titu Maiorescu, din 1883", în regim de ediţie critică». Titu Maiorescu a editat această carte a lui Mihai Eminescu de 11 ori în timpul vieţii sale. După Titu Maiorescu, antumele lui Eminescu au fost editate de peste 20 de editori. Totuşi, nu seamănă două ediţii una cu alta şi, atunci, eu compar între ele toate aceste ediţii, cu manuscrisele lui Eminescu, bineînţeles, şi cu primele apariţii ale poeziilor, în Convorbiri Literare, în almanahul România Jună, pentru a stabili care a fost voinţa autorială a lui Eminescu în privinţa textului său", ne-a declarat Nicolae Georgescu.
Invitat la eveniment, istoricul şi criticul literar Mircea Coloşenco accentuează importanţa pe care o are Eminescu în cultura română. „Zilele Culturii Naţionale şi ziua lui Eminescu nu sunt doar într-o singură zi, ci pornesc dintr-o zi şi se termină în cealaltă, în anul următor. Pentru că Eminescu este sufletul neamului şi un suflet nu poate să moară. Noi putem să spunem despre moartea fizică a lui Eminescu, dar cel mai interesant este moartea cealaltă, a morţilor care vorbesc despre Eminescu. Aceia sunt adevăraţii morţi. Eminescu trăieşte viu şi întotdeauna îl vom stima prin urmaşii urmaşilor noştri", ne-a declarat Mircea Coloşenco.
editie comentata poesii eminescu„Este un eveniment important care a avut loc la Biblioteca «Nicolae Iorga», o întâlnire care a umplut sala şi, efectiv, am văzut profesori de română înmărmuriţi despre ce înseamnă o singură virgulă pusă de un editor grăbit unde nu trebuie şi despre cum se poate transforma un vers întreg. Aţi observat ce poate să însemne «chip de lut de-oi fi» şi «Chip de lut, de-oi fi eu sau altul». Ce nuanţe, ce subtilităţi, ce arcane de profunzime şi de relevaţie se află în laboratorul eminescian al muzicii şi gândului! Cartea lansată a apărut la Editura Academiei ieri, şi autorul a făcut la noi, în premieră, lansarea «Ediţiei critice comentate a Ediţiei Priceps Eminescu», apărută de Crăciun, în 1883. Este o bijuterie. Eminescu era bolnav. Titu Maiorescu îi scoate această carte, toţi ştiam, până acum, că este o ediţie alcătuită de Titu Maiorescu. Iar profesorul Nicolae Georgescu a demonstrat acum, în vreo 600 de pagini, deşi volumul avea 64 de poezii, după cum bine se ştie, că este un volum iniţiatic, centrat pe marea putere orfică a iubirii. Biblioteca noastră va beneficia de cinci volume ale acestei ediţii", ne-a precizat prof. Nicolae Boaru, directorul instituţiei.
Prezent la eveniment, jurnalistul Doina Rizea, director al editurii „Floare Albastră", a sugerat tinerilor prezenţi în sală să citească Eminescu şi să citească, în general, astfel încât să devină capabili de a descoperi singuri valorile noastre culturale.

Add comment


Security code
Refresh