Friday, September 20, 2024
   
Text Size

Centenar Caragiale la Ploiesti

Literatură

Ziua de 22 iuniecentenar-caragiale a fost dedicată, de către autorităţi, omagierii marelui dramaturg I. L.  Caragiale. Acţiunile au început la statuia din Ploieşti a scriitorului unde a avut loc o depunere de coroane, urmată, la sediul pPlatului Administrativ, de lansarea plicului omagial şi a volumelor de caricaturi dedicate scriitorului. Tot aici, membrii Academiei Române au participat la o sesiune omagială intitulată „Caragiale şi lumea românească”.

Depunerea de coroane la statuia marelui scriitor a fost precedată de cuvântul directorului Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga” din Ploieşti, prof. Nicolae Boaru. „De la bustul lui, poate vom face statuia lui Caragiale la propriu şi la figurat. La un secol după Caragiale, cel mai bine ar fi să vedem unde ne aflăm şi eu cred că ne aflăm sub anul 1920 - perioada aceea de mari realizări şi mai ales de luare la cunoştinţă şi la conştiinţă că reprezentăm o naţie puternică. Acest lucru trebuie să-l ştim: că un Eminescu şi un Caragiale au contribuit la consolidarea noastră morală şi spirituală”, ne-a declarat Nicolae Boaru.

„Cultura, istoria, limba maternă şi imnul sunt lucruri sfinte la români. 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Caragiale şi 160 de ani de la naştere - un prilej pentru poporul prahovean să aducă un omagiu celui care a fost, este şi va fi cunoscătorul cel mai apropiat al caracterului românesc”, ne-a declarat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la evenimentul de depunere a coroanelor.

În acelaşi cadru, a fost lansat şi numărul din luna iunie a revistei literare „Atitudini” a Casei de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti, număr dedicat marelui dramaturg.

Seria de acţiuni dedicate marelui scriitor a continuat în foaierul Sălii Europa a Consiliului Judeţean Prahova, unde Aurel Diaconu, preşedintele Clubului Filatelic din Ploieşti, a prezentat plicul şi ştampila omagială „Caragiale, 100 de ani de la moarte”.

În acelaşi context, a fost lansată seria de volume „I.L.Caragiale - Un omagiu planetar”, semnat de caricaturistul Nicolae Ioniţă. Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi Silviu Angelescu, directorul Institutului de Istoria Artei al Academei Române au vorbit despre cele trei volume, editate în culorile drapelului. În aceste cărţi, autorul a adunat portrete ale lui Caragiale realizate de caricaturişti din toată lumea. Invitat la eveniment, celebrul caricaturist Ştefan Popa Popa’s a subliniat eforturile care au stat la baza realizării acestor volume. „Acest lucru pe care l-a făcut Nicolae Ioniţă, care mi se pare un lucru extraordinar, poate că unic în lume, are în spate o muncă de zece ani. Ştiu că de zece ani el adună aceste portrete şi să aţâţi toţi caricaturiştii din lume, din toate ţările, mai importanţi şi mai puţin importanţi, şi să îi aduni într-un volum prin imaginea pe care o au ei despre o personalitate românească este un lucru formidabil. Sunt instituţii,  în România, plătite să facă români cunoscuţi. Nu ştiu dacă Ioniţă a fost plătit vreodată de cineva. A făcut-o benevol şi face un serviciu extraordinar culturii româneşti. Eu îl felicit şi vreau să trezesc şi adevăratele valori ale României să aprecieze acest efort al acestui minunat om!”, ne-a declarat Ştefan Popa Popa’s.

Membrii Academiei Române invitaţi la centenar au susţinut alocuţiuni în cadrul sesiunii omagiale intitulate „Caragiale şi lumea românească”. Printre cei prezenţi, au participat la eveniment academicianul Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române, Mircea Ionescu-Quintus, scriitor şi preşedinte al Consiliului Cetăţenilor de Onoare al Ploieştiului, academicianul Dan Berindei, Excelenţa Sa Monseniorul Ioan Robu, academicianul Alexandru Zub, academicianul Nicolae Breban (cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti), academicianul Aurel Ion Pop (rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj), academicianul Eugen Simion, preşedintele secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române (cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti). În încheiere, reprezentanţii autorităţilor locale şi juudeţene au oferit invitaţilor premii şi distincţii.

În acelaşi timp, la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” din Ploieşti, a avut loc evocarea personalităţii scriitorului de către elevi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din învăţământ. Reprezentanţi ai Academiei Române au înmânat elevilor olimpici naţionali şi internaţionali ai liceului premii din partea instituţiei.

Scriitorul Ion Luca Caragiale s-a născut la 1 februarie 1852 în satul Haimanale, pe atunci arondat judeţului Prahova. S-a stins din viaţă în iunie 1912 (data morţii fiind marcată pe 22 iunie - conform calendarului gregorian, adoptat de ţara noastră în 1919), la Berlin, având vârsta de 60 de ani. Sicriul său a fost depus 22 noiembrie 1912, în cimitirul Bellu.

Add comment


Security code
Refresh