Thursday, December 26, 2024
   
Text Size

Alex Ştefănescu, critic literar: „De multe ori, Eminescu este citit dintr-un unghi cu totul inadecvat”

Literatură

alex stefanescuInvitat la Ziua manifestările Zilei Culturii Naţionale, criticul literar Alex Ştefănescu a ţinut, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în această seară, o conferinţă cu titlul „Eminescu... întoarcere la text".
Critic literar de excepţie, scriitor, publicist a peste 5000 de articole de critică literară şi realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural, Alex Ştefănescu a răspuns invitaţiei la manifestările realizate de Muzeul de Istorie Prahova, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Criticul literar a susţinut prelegerea „Eminescu... întoarcere la text", ca parte a seriei de conferințe „Istorie şi civilizaţie", iniţiată de reprezentanţii instituţiei încă din anul 2005.


„Eu sunt un cititor profesionist, ceea ce nu e puţin lucru, dar nu este comparabil cu a fi prim-ministru, şef de partid şi aşa mai departe... Cititorul profesionist este... un cititor, în primul rând, care, ca şi alţi cititori, spune dacă o carte îi place sau nu-i place, dar fiind profesionist, face un pas mai departe şi explică de ce îi place sau de ce nu îi place. Asta este toată diferenţa, iar ceilalţi cititori, neprofesionişti economisesc timp, aflând de la ceilalţi care sunt «de serviciu» cu cititul, ce merită să citească şi ce nu. Pentru că, apar mii de cărţi proaste în fiecare an, iar cărţile bune sunt înecate ca într-un ocean de maculatură în această producţie de cărţi proaste. Probabilitatea pentru un tânăr este foarte mare ca, întrând într-o librărie, să ia o carte la întâmplare şi că constate că e proastă şi de aceea să nu mai citească. Un critic asta face: citeşte cât mai mult, dacă nu chiar totul şi spune ce merită citit, ci sinceritate", a declarat, în deschiderea evenimentului, Alex Ştefănescu.
Întoarcerea la text
„De pe această poziţie de critic literar, am recitit, în ultima vreme, poezia lui Eminescu. Poezia lui Eminescu este aproape o legendă, aproape nimeni nu o mai citeşte, dar mulţi vorbesc despre ea. Are aşa, o aureolă, este precedată de faima ei şi este o experienţă destul de relevantă să te întorci pur şi simplu la text. Acesta este motivul pentru care mi-am intitulat conferinţa «Întoarcere la text». Să iei o carte de Eminescu să citeşti cu modestie pe cont propriu poeziile lui, să vezi dacă îţi plac sau nu, să vezi de ce îţi plac şi de ce nu-ţi plac", a mai precizat Alex Ştefănescu.
Stiluri de viaţă
„Eminescu a influenţat foarte mult stilul de viaţă din România. El însuşi a devenit un personaj despre care se emit tot felul de ipoteze şi despre care nu se mai ştie cum anume a trăit. El ironiza eventualitatea de scriere a unei biografii despre el însuşi. A influenţat, prin poezia sa plină de farmec, modul de a fi al românilor. A făcut dedicaţie sentimentală. Poate nu ştiţi, dar, după moartea lui, mulţi tineri iubeau aşa cum scrie în poezia lui Eminescu. Adică tânărul stătea şi se uita ore întregi la fereastra locuinţei iubitei lui şi aştepta să o vadă ieşind la fereastră sau măcar să îi vadă silueta trecând prin dreptul perdelei. Dacă, astăzi, un bărbat ar proceda aşa, ar fi acuzat de hărţuire sexuală. Privirea prea intensă nu este considerată corectă din punct de vedere politic, astăzi", a continuat criticul literar.
Literatura nu este politică
„Eminescu este foarte violent dezaprobat din punct de vedere politic. Aici se face, de multe ori, o confuzie absolut ruşinoasă, între gândirea unui poet şi gândirea unui om politic. Noi nu trebuie să citim opera unui poet ca pe îndrumar politic. Eminescu nu expică cum să ne organizăm societatea, ci îşi declară emoţiile, trăirile de mare intensitate, dragostea pentru dintr-un unghi cu totul inadecvat: literatura este confundată cu un document sau cu o declaraţie. Literatura este cu totul altceva!", a mai precizat Alex Ştefănescu.

Add comment


Security code
Refresh