Tuesday, May 21, 2024
   
Text Size

Toponimii prahovene: De la casele dintre bălţi, la Bălţeşti

Cu traista-n băţ

scoala de arte si meserii baltestiŞtiaţi că?...

- Satul Podenii Vechi, parte a comunei Bălţeşti, alături de satele Bălţeşti şi Izeşti, este situat în Depresiunea Podenilor, pe partea de sud, la 25 km de Ploieşti.

Prima datare a satului este de pe vremea lui Mihai Viteazul, aşezarea fiind descrisă ca un sat de podari (oameni care fac poduri), de aici şi denumirea localităţii. În prezent, satul are aproximativ 2500 de oameni şi 600-800 de familii. Principala îndeletnicire a localnicilor este agricultura.

- Primul document istoric care aminteşte de această aşezare umană datează din anul 1581, pe când Voievodul Mihnea Turcitul a dat poruncă lui Stanciu să fie ocină la Podeni din partea lui Dan şi de la Văleni 800 aspri. Treptat, satele Podeni, Balţeşti şi Izeşti apar tot mai des în acte şi documente.

- Denumirea localităţii provine de la un grup de case înconjurat la N-E şi S-V de lacuri şi bălţi, care purtau numele de „casele dintre bălţi". Astfel, a rămas ideea că numele Bălţeşti vine de la configuraţia geografică a reliefului.

- Istoria aşezării este foarte veche. Cercetările arheologice efectuate în zonă au scos la iveală peste 1000 de obiecte arheologice datând din paleolitic până în veacurile XII-XIV-lea.

Add comment


Security code
Refresh