Written by admins Saturday, 18 August 2012 17:31
Acum capitală a Letoniei, primele cărămizi ale oraşului Riga au fost aşezate în secolul al XII-lea, la gura de vărsare a râului Daugava. Situat pe malul Mării Baltice, Riga este supranumit astăzi „Parisul Nordului”. Este cel mai mare centru urban din Ţările Baltice, recunoscut cultural, politic, financiar şi educaţional.
Oraşul Riga este amplasat pe locul unei aşezări a Livonienilor, trib antic fino-ugric, la confluenţa râurilor Ridzene şi Daugava. Pentru că râul Ridzene era cunoscut, la începuturi, sub numele de Riga, în timp oraşul a ajuns să capete această denumire.
Oraşul modern a fost întemeiat de negustorii germani, a căror influenţă se simte şi astăzi în spiritul comercial, educaţia şi principiile locului. La acestea, s-au adăugat, în timp, influenţele mercenarilor şi cruciaţilor, care au ajuns pe aceste pământuri în a doua jumătate a secolului XII, fiind atraşi de zonele slab populate, de pieţe noi, potenţialul şi posibilitatea de a converti prin misionarism populaţia locală, păgână.
Capitala este fondată în jurul secolul XII şi a devenit sediul Episcopiei Letoniei în 1201. A urmat o perioadă de dezvoltare ca un centru comercial şi de artizanat, alăturându-se Ligii Hanseatice, în 1282. Intră sub dominaţie poloneză în 1581, fiind cucerită de suedezi, în 1621, dar recâştigându-şi autonomia la scurt timp. În 1721, este cucerită de ruşi, devenind, până la sfârşitul secolului XIX, unul din cele mai dezvoltate oraşe industriale din Rusia. În cel de-Al Doilea Război Mondial, Riga este ocupat de nemţi, devenind, apoi, capitala idependentă a statului Letonia.
Clima este caldă şi ploioasă fiind influenţată de apropierea oraşului de mare.
În anul 1997 centrul istoric al oraşului Riga este inclus în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, oraşul remarcându-se în special prin arhitectura art nouveau (Judenstill), comparându-se cu Barcelona, Praga sau Viena. Este denumită „Parisul Nordului” datorită frumuseţii arhitecturale, a clădirilor publice şi a celor private realizate în stil art nouveau.
Atracţii turistice:
- Castelul Riga: datează din anul 1330, a fost construit ca reşedintă a Ordinului Lituanian, însă, în prezent, este sediul Preşedinţiei statului.
- Pulvertornis
- Biserica Sf. Petru
- Biserica Sf. Ion
- Catedrala Doma
- Muzeul de Istorie şi al Navigaţiei: a fost fondat în anul 1773, prin donaţia făcută de colecţionarul particular Dr. Nicolas von Himse, iar din anul 1920 se găseşte în clădirea Castelului Riga. Deţine 500.000 de articole ce privesc istoria Rigăi şi ale trecutului navigaţiei Letoniei. Muzeul de Istorie deţine cele mai multe obiecte de cultură din Letonia, cu un număr impresionant de colecţii arheologice, de numismatică, botanică, zoologie, etnografie.
- Muzeul Artelor Străine
- Muzeul de Război
- Muzee în aer liber
- Muzeul Ocupaţiei
- Motor Museum: expune maşini ce au aparţinut unor personalităţi ale puterii sovietice precum Stalin, Brejnev, Hrusciov, Gorki, cărora le sunt alăturate figuri în mărime naturală ale proprietarilor lor.
- Muzeul Evreiesc: este singura Sinagogă rămasă în Riga şi se găseşte în suburbia Maskavas, locul ghetourilor evreilor din cel De-al Doilea Război Mondial.
- Gradina Zoologică
- Circul din Riga
- Turnul Radioteleviziunii
- Monumentul Libertăţii: a fost construit în 1935 şi este unul dintre cele mai reprezentative obiective din această parte a oraşului.
- Casa „Trei Fraţi”: este printre cele mai vechi clădiri din oraşul vechi, construit cam pe vremea lui Vlad Ţepes.
- Casa Pisicii: atracţia constă în faptul că această clădire are o mulţime de statui de pisici cu coada ridicată, cocoţate pe acoperiş! Se spune că, la începutul secolului XX, un leton bogat care deţinea casa cu pricina a dorit să intre în exclusivista breaslă a negustorilor, care era, însă, rezervată doar germanilor. Cum breasla nu accepta decât germani, l-au refuzat pe bogatul leton. Supărat, acesta a dat ordin să fie construite aceste statui de pisici arcuite şi cu coada în sus pe care le-a întors cu spatele spre Casa Breslelor, aflată vis-a-vis. Oripilaţi, breslaşii l-au admis, totuşi, pe ingeniosul leton cu condiţia să… întoarcă pisicile!
(sursa: www.turism-360.ro)
< Prev | Next > |
---|