Written by admins Tuesday, 19 February 2013 18:51
Un loc unic atât ca peisaj şi frumuseţe cât şi ca origine, Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică, considerată unică în Europa. Te aşteaptă o lume desprinsă, parcă, din basme, cu forme bizare, un adevărat hăţiş de coloane, ciuperci, poduri, figuri zoomorfe şi antropomorfe, printre care te poţi plimba şi în care te poţi pierde ore în şir: „Capitanul şi soldatii", „Dorobanţul", „Călugării", „Horia, Cloşca şi Crişan", „Acul Cleopatrei", „Moşul", „Zmeul şi Zmeoaica" „Eva", „Dorobanţul", „Degeţelul", „Sfinxul".
Grădina Zmeilor este denumirea care apare în ghidurile turistice, însă localnicii îi mai spun şi „Fata Cătănii", după legenda ce povesteşte despre o fată îndrăgostită de o cătană şi transformată în stană de piatră prin blestemul mamei vitrege.
Formele spectaculoase ale acestor formatiuni se explică prin alunecarea straturilor de conglomerate şi gresii. Apa a avut un rol semnificativ la modelarea acestor roci. Datorită alunecărilor de teren, formele acestor elemente naturale se pot modifica de la an la an.
Cele mai impresionante sunt două stânci în formă de prismă, numite sugestiv „Zmeul" şi „Zmeoaica".
Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturii (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la baă, spre firul pârâului Dosului.
Ulterior, prin denudaţie şi eroziune eoliană şi pluvială, s-au format cele mai bizare coloane, metereze, poduri, ciuperci, etc. unele având înălţimi ce depăşesc 10-15 m.
Îngrămădirea haotică ciudată, sugerând nu doar legende, dar şi imagini apocaliptice, care din orice punct de unde ar fi privite, oferă perspective şi forme suprinzătoare, este, cu siguranţă, un loc care farmecă pasul vizitatorului şi incită imaginaţia. „Grădina Zmeilor" dăinuie, milenar, pe o suprafaţă de peste 5 hectare, de la primele formaţiuni până la baza abruptului.
Fascinanta Grădină a Zmeilor se află în apropierea satului Gâlgău Almaşului, judeţul Sălaj, pe partea nord-estică a muntelui Meseş.
Acces:
De pe şoseaua naţională ce leagă municipiul Cluj-Napoca de municipiul Zalău (E81), în localitatea Sânmihaiu Almaşului, veţi vedea un indicator spre Jibou pe DN1G, iar după aproximativ 15-17 kilometri, veţi ajunge în Gâlgău Almasului. Acolo există un indicator spre rezervaţia naturală, aproximativ 1 km până la locul de campare şi cabană.
< Prev | Next > |
---|