Tuesday, November 24, 2020
   
Text Size

Păpuşile Matrioska lângă tricolorul românesc

Bagă-ţi minţile în cap!

PAPUSIPăpuşile ruseşti, Matrioska, sunt cunoscute în toată lumea şi reprezintă una din atracţiile turistice în Rusia, fiind apreciate chiar ca un simbol naţional. Aparent arată ca o papuşă din lemn, viu colorată, îmbrăcată în costum naţional. Surpriza este că, în interiorul ei, se află o altă păpuşă, care conţine încă o păpuşă şi aşa mai departe. Pot fi până la 10-12 păpuşi una în interiorul celeilalte, identice sau diferite, uneori o întreagă familie.

Celebra păpuşă rusească Matrioska (sau Maruska) s-a „născut” în 1890, într-un atelier de jucării din Moscova numit „Educaţia copiilor”. Dar ce este Matrioska? Un fel de ou din lemn - pe care este pictată o femeie rusoaică, dar, mai nou, poate lua înfăţişarea unui bărbat la costum - şi care se deschide la jumătate, înăuntrul lui fiind o altă Matrioska, mai mică. Şi tot aşa, pana la ultimul ou, care este întreg şi minuscul. Tradiţia a fost dusă de călugării ruşi şi peste ocean, în Japonia, unde Matrioska a fost denumită „Fukuruma”, această variantă având ca model un personaj tradiţional nipon înfăţişând un bătrânel chel.

La Imperial War Museum din Londra, păpuşile Matrioska înfăţişează câţiva dintre preşedinţii fostei Uniuni Sovietice.

Ei bine, în ciuda acestei istorii, Imperial War Museum, Londra le prezintă foarte frumos în compania tricolorului românesc, lângă care se află şi un fragment din Zidul Berlinului.

 

Add comment


Security code
Refresh