Tuesday, April 16, 2024
   
Text Size

Festivalul Internaţional „Nichita Stănescu”: Regal de poezie, pictură şi sculptură la Muzeul de Artă

Arte vizuale

nichitaÎn acest weekend, Ploieştiul s-a aflat sub auspiciul Festivalului Internaţional „Nichita Stănescu". La Muzeul Judeţean de Artă Prahova, au fost vernisate cinci expoziţii de excepţie, prin care arta plastică s-a ridicat, fără efort, la rangul de poezie. VEZI GALERIA FOTO.

Manifestările omagiale dedicate poetului Nichita Stănescu, din acest weekend, s-au desfăşurat într-un adevărat maraton cultural. Artele plastice au stârnit admiraţia publicului, la Muzeul Judeţean „Ion Ionescu-Quintus" fiind vernisate cinci expoziţii de pictură şi sculptură, în cadrul Festivalului.

Evenimentul a început printr-un moment unic al actorului Eusebiu Ştefănescu, dedicat poetului Nichita Stănescu, urmat de premierea artiştilor plastici participanţi, în prezenţa invitaţilor din ţară, din Republica Moldova şi din Serbia.

„Este o noutate pentru Muzeul Judeţean de Artă Prahova să verniseze, în aceeaşi seară, cinci expoziţii. Întâi, a fost ideea de a face expoziţia lui David Buzgar, sculptor român plecat în Germania în anii 1970, stabilit în Palma de Malorca şi care îşi face în Ploieşti prima expoziţie românească, după ce a avut numeroase expoziţii în Germania, Franţa şi în America. Prietenul nostru, pictorul Iurie Matei, a fost invitat să facă o expoziţie şi a fost de acord. După câteva săptămâni, ne-a spus că intenţionează să vină cu doi artişti talentaţi de la Chişinău: pictorul Valeriu Jabinschi, colegul lui de la Academia de Arte din Chişinău, şi scuptorul Ion Bolocan. Încă din vara trecută, am vorbit cu sculptorul Gabriel Sitaru care ne-a spus că vrea să facă o expoziţie la Festivalul Nichita. Nu am ştiut, la acel moment la ce se va referi expoziţia, dar am rămas surprins că expoziţia este pe teme de Nichita şi pe versuri de Nichita. Lucrările poartă ca titluri versuri ale poetului", a declarat Florin Sicoe, directorul Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus".

„Ne-am hotărât ca, începând din acest an, să mărim preocuparea şi să dăm o mai mare deschidere Festivalului Internaţional «Nichita Stănescu», aşa cum, anul trecut, am dat o dimensiune mai mare Festivalului «Caragiale» şi aşa cum, de anul viitor, dacă în Moldova nu va fi linişte, vom face noi în locul lor, până când va fi linişte, ceea ce numim Festivalul de Literatură «Constantin Stere»", a declarat la vernisaj, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Momente unice

Criticul de artă Pavel Şuşară s-a referit la cele cinci expoziţii ca la un tot unitar. „Cele cinci expoziţii reprezintă cinci atitudini diferite, cinci modalităţi de înţelegere şi asumare a lumii. Alături de poezie, alături de muzica intrinsecă şi alături de momentul scenic de excepţională calitate a lui Eusebiu Ştefănescu, recreează măcar pentru o clipă paradisul acela pierdut în care artele erau una şi lucrau simultan ca să ducă lucrurile în acelaşi sens", a declarat Pavel Şuşară.

„Avem trei artişti din Barasarabia: Valeriu Jabinschi, Iurie Matei şi Ion Bolocan. Fără să îşi propună o demonstraţie unitară, toţi trei reuşesc, prin chiar natura creaţiei lor, să rămână împreună prin relaţia foarte directă şi explicită cu istoria artei", a mai adăugat criticul.

„Dominantele lui Valeriu Jabinschi sunt lirice, are o capacitate de a transmite şi de a enunţa poezia subliminal, aşa cum, în marile momente de comunicare, acest lucru se întâmplă în mod inevitabil", a caracterizat criticul pictura artistului basarabean.

„Tot la istoria vizualului se raportează, într-o manieră semnificativă, şi Iurie Matei. Pictorul duce un anumit tip de realism până la limita suportabilităţii sale, până acolo unde el devine suprarealism sau hiper-realism. Excesul de realitate, la un moment dat, prin suprasolicitare, devine metafizic, devine un spaţiu al reveriei, iar tipul lui de imaginar merge către această zonă în care aglutinarea unor sensuri diferite, şi de tip narativ şi de tip plastic, reuşeşte să construiască imagini unitare şi să creeze o stilistică şi o plastică unice", a mai adăugat Pavel Şuşară.

„Sculptura lui Ion Bolocan este un comentariu extrem de bine susţinut şi foarte personal asupra modernităţii în sculptură. Evident, sunt luate în calcul toate elementele brâncuşiene şi momentul avangardelor din arta europeană, din conştiinţa artistului şi, având şi istoria tridimensionalului, a figurativului de tip renascentist, prin cele două direcţii, artistul reuşeşte să dea o imagine a evoluţiei sculpturii în modernitate", a mai arătat criticul.

Cea de-a patra expoziţie, sculptura lui Gabriel Sitaru, se remarcă printr-o „atitudine singulară faţă de forma plastică, în sensul în care el nu se raportează decât la material. Chiar dacă, prin titluri, el se aşază cumva în continuitate cu Nichita Stănescu, în esenţă, din punct de vedere plastic, el nu face decât să preia predispoziţiile materialului şi să le dea o formă finală. Materialele sale capătă propriile lor forme şi propriile lor semnificaţii în ceea ce propune. Prin comunicare directă cu aceste elemente, îşi construieşte şi îşi desfăşoară lumea proprie, de o remarcabilă unitate prin inocenţă şi prin onestitate", a mai adăugat Pavel Şuşară.

Despre expoziţia lui David Buzgar, Pavel Şuşară susţine că este „surprinzătoare" şi aduce o notă diferită faţă de celalte. „Este într-o situaţie de polemică declarată cu istoria sculpturii şi cu materialele în acelaşi timp. El recompune modelul ca simplă consecinţă a unui tip de manipulare a limbajului. Chiar dacă, aparent, lucrările lui trimit către lumea animalieră, către antropomorfism, în esenţă, el demonstrează că se pot face acele forme printr-o abilă stăpânire a mijloacelor. El nu înţelege sculptura ca pe o supunere faţă de model, ci ca pe o luare în posesie a modelului făcând cu el orice îşi propune", a încheiat criticul de artă.

Lucrările celor cinci artişti plastici vor mai rămâne la dispoziţia publicului, pe simezele Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus", astfel încât toţi iubitorii de frumos să aibă ocazia să treacă pragul instituţiei de cultură pentru a le viziona.

eusebiu stefanescu

fantana lui atlas buzgar

gabriel sitaru

iurie matei

iurie matei adam puslojic

portretul invatatorului jabinschi

premiere artisti

valeriu si iurie matei

 

Add comment


Security code
Refresh