Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Expoziţie de fotografie: „Nu mă privi de sus”, de Artan Korenica

Arte vizuale

afis Nu ma privi de susMuzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită vineri, 25 ianuarie 2013, la ora 18.00, la Sala Acvariu, la expoziţia de fotografie „Nu mă privi de sus", de Artan Korenica.
„Nu mă privi de sus" este un proiect la care Artan Korenica a început să lucreze acum câţiva ani, fiind susţinut, în decembrie 2011, de către Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveţiei, Fundaţia pentru o Societate Deschisă Kosovo şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, cu o Contribuţie a Programului Artă şi Cultură, Budapesta.


În cele aproape 12 luni de fotografiere a comunităţilor romă, ashkali şi egipteană din Kosovo, Albania, Macedonia şi Muntenegru, a reuşit să capteze toate poveştile pe care dorea să le spună prin aceste fotografii.
Proiectul este compus dintr-o expoziţie fotografică şi un album. Sunt portretizate persoane care aparţin mediilor sociale şi economice diferite, au o formare educaţională diferită, aparţin ambelor genuri şi au vârste diferite. Albumul conţine
fotografii din expoziţie, portrete şi fotografii documentare prezentând condiţiile de viaţă ale persoanelor fotografiate.

Declaratia fotografului:
„Trebuie sa ii multumesti in fiecare zi lui Dumnezeu ca pielea ta este alba", mi-a spus prietenul meu odata. Cand l-am intrebat de ce, mi-a spus ca pentru lucrurile simple pe care eu le fac zilnic fara sa ma gandesc, el trebuie sa lupte doar pentru ca pielea lui e inchisa la culoare. Nu pot sa lucrez oriunde vreau, nu pot sa traiesc oriunde vreau, nu pot sa mananc oriunde vreau, nu pot sa stau in sala de clasa oriunde doresc. Doar pentru ca sunt „negru".
Lucrand intre New York si Kosovo m-am gandit ca pot sa fac ceva in acest sens. Prin munca mea as putea face ceva de dimensiuni mici si poate, cel putin pentru o persoana, voi schimba prejudecatile privind oamenii cu pielea inchisa la culoare. Incet, incet, poate intr-o zi o sa intelegem ca suntem toti la fel.
Este important pentru mine sa ii arat pe toti oamenii acestia muncind, mancand, studiind si jucandu-se, folosindu-ma de portretele si de ochii lor pentru a artata ceea ce au ei sa iti spuna tie, care ii vezi diferiti. Doar pentru ca ei apartin comunitatilor rroma, ashkali sau egiptene, nu ii face sa fie mai neimportanti decat esti tu. Bucura-te si gandeste-te!"

Biografia lui Artan Korenica:
Artan Korenica s-a nascut in Gjakova, Kosovo, in 1978. A inceput sa lucreze ca fotograf de evenimente intr-o scoala. Dupa ce s-a mutat la Prishtina in 2000 s-a pregatit ca cinematograf, relizand cateva filme si videoclipuri. In timpul lucrului ca asistent fotograf a inceput sa faca fotografii pentru sine dezvoltandu-si pasiunea ca fotograf. Artan Korenica de obicei fotografiaza pe o tema anume, prefera sa realizeze reportaje fotografice care prezinta o poveste. Proiectele sale fotografice si filmice au si un scop umanitar. In prezent lucreaza intre Kosovo si Statele Unite.

Fotograf: Artan Korenica
Producatori: Armand Morina & Blerta Basholli
Durata expoziţiei: 25 ianuarie - 1 februarie 2013, Sala Acvariu

Add comment


Security code
Refresh