Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Iniţiativă: Institutul Cultural Român vrea să realizeze un sistem naţional al cărţilor on-line

Literatură

carte onlineInstitutul Cultural Român va realiza, împreună cu editurile şi bibliotecile reprezentative şi cu autorităţile naţionale responsabile în materie, sistemul naţional al cărţilor on-line, care să poată fi accesat pe Internet de cititorii interesaţi de pretutindeni.

Potrivit unui comunicat al ICR către Agerpres, Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate şi Serviciul IT din cadrul ICR vor întocmi, până la 1 iunie 2013, un raport asupra situaţiei actuale a accesibilităţii on-line a publicaţiilor din România.

În prima decadă a lunii iunie 2013, ICR va organiza la Bucureşti o reuniune cu liderii instituţiilor responsabile la nivelul ţării şi cu editurile şi bibliotecile implicate.

Demersul porneşte de la constatarea faptului că sistemul on-line a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioară pe hârtie. Tot mai multe cărţi sunt accesibile on-line. Tendinţa internaţională este de accesare on-line nu numai a periodicelor, ci şi a cărţilor.

„În pofida acestei tendinţe, nu asistăm deloc la dispariţia cărţii, cum se anticipa cu trei - patru decenii în urmă. Cartea, ca prezentare organizată a cunoaşterii, rămâne în actualitate. Ceea ce este de făcut se referă la crearea accesului on-line la cărţi", precizează ICR.

Misiunea încredinţată de lege Institutului Cultural Român este să promoveze cultura română în străinătate. Sistemul on-line de prezentare a publicaţiilor, în vederea unui acces cât mai larg, este, astăzi, un instrument eficient de promovare.

Add comment


Security code
Refresh