Monday, June 17, 2024
   
Text Size

Peste 1.300 de piese din aur nativ la Muzeul Aurului din Brad

Cu traista-n băţ

Exponat1-aur-bradPeste 1.300 de piese din aur nativ sunt expuse, începând de marţi, 4 decembrie, la Muzeul Aurului din Brad, jud. Hunedoara, singurul din lume de acest tip. Instituţia s-a redeschis după ce a fost renovată. În prezent, aici sunt expuse, alături de alte peste o mie de eşantioane minerale, piese rare, cele mai valoroase fiind două şopârle din aur, evaluate la peste trei milioane de dolari fiecare.

Muzeul Aurului din municipiul Brad, judeţul Hunedoara, şi-a redeschis porţile, marţi după-amiază, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor.Exponat2-aur-brad
Peste 1.300 de exponate din aur nativ (sub formă de granule masive) din Munţii Metaliferi şi mai mult de 1.000 de eşantioane de minerale pot fi văzute la Muzeul Aurului din Brad, colecţia fiind supusă unui atent proces de expertiză şi evaluare, unele dintre piese fiind cotate la cel puţin 500.000 de euro, ca valoare de asigurare.

exponat3-aur-brad„În acest muzeu, se află cele mai valoroase 4,5 kilograme de aur din lume. Unele exponate din acest muzeu au o valoare de asigurare de 500.000 de euro. Cunoaştem aurul mai mult în lingou, bijuterii, dar mai puţini cunosc aurul aşa cum l-a făurit Bunul Dumnezeu. Bijuteriile din adâncuri au fost scoase cu osteneala a peste 40.000 de mineri care au lucrat în zăcământul de la Barza, vreme de ani şi ani", a declarat ziariştilor primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, la inaugurarea muzeului.

Exponat4-aur-brad„Este cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din aur din lume. Şopârla din aur este evaluată la trei milioane de dolari. Aurul are doar câteva zeci de grame, dar să găseşti aşa ceva, nativ, este extraordinar", a precizat, al rândul său, geologul Alexandru Nicolici.
Reprezentanţii muzeului sunt de părere că de acum, la muzeul din Brad vor veni oamenii ca la Luvru.
Sursa: www.replicaonline.ro

Add comment


Security code
Refresh