Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Curiozităţile lunii APRILIE

Rădăcini

aprilieAprilie sau Prier este patra lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.

Se pare că numele lunii aprilie (latină: Aprilis) vine de la cuvântul latinesc aperio, ire = a deschide, deoarece în aprilie se deschid mugurii plantelor.

Aprilie începe, astrologic, cu soarele în semnul Berbecului şi sfârşeşte în semnul Taurului. Din punct de vedere astronomic, luna aprilie începe cu soarele în constelaţia Peştilor şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Berbecului.

Înainte de anul 700 î.Hr., luna aprilie era a doua lună a anului în calendarul roman și avea 29 de zile. După ce Iulius Cezar a introdus calendarul iulian, în 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile şi devenea a patra lună a anului.

Grecii numeau luna aprilie Mounichion.

În România, luna aprilie, popular, se numeşte Prier.

În aprilie continuă semănăturile de primăvară, se închid ţarinele pentru păşunatul devălmaş, se formează turmele, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară ţarcurile şi oboarele pentru vite etc.

Odinioară, în popor, luna aprilie era cunoscută şi ca „luna ţăranului", fiind perioada lucrărilor pământului.
Nu întâmplător, Praznicul Sfântului Gheorghe este cinstit tot în aprilie: ghiorghios, în greaca veche desemna ţăranul, truditorul pământului.

Aprilie începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna iulie, însă începe în aceeaşi zi a săptămânii cu luna ianuarie, în anii bisecţi.

Add comment


Security code
Refresh