Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Un maraton de activităţi culturale: “Primăvara Poeţilor” (12-30 martie)

Oameni printre noi

Copy of 221642 2998423376734 48654483 n

Cea de-a treia etapă a programului “Primăvara Poeţilor” a cuprins un veritabil maraton de activităţi culturale. Astfel, marţi, 26 martie, în sala mică a Casei de Cultură, Cercul Literar “Geo Bogza” şi-a continuat activitatea cu o interesantă temă: “Atelier de scriere creativă - exerciţii de twitteratură”, prezentată de scriitorul Florin Dochia. Evidenţiind disputa dintre literatura tipărită şi aceea digitală, autorul a arătat că “lupta se desfăşoară pe teritoriul numit Twitter, ale cărui «parcele» sunt limitate la texte de 140 de cuvinte”.
Paralela dintre “clasici” (susţinătorii bibliotecilor şi apărătorii cuvintelor cu mai mult de trei silabe) şi “moderni” (care consideră spaţiul internetului drept o oportunitate de reînnoire a formelor şi genurilor literare), a guvernat, de fapt, întreaga întâlnire colocvială. 

O filă de istorie autentică, “Basarabia, pământ românesc”, a constituit un

alt eveniment înscris în ciclul “Primăvara Poeţilor”.
Organizat pe 27 martie, sub patronajul Casei de Cultură “Geo Bogza”, împreună cu Asociaţia “Cultul Eroilor”, simpozionul a fost susţinut prin comunicări interesante, semnate de: Alin Ciupală (“Basarabenii l-au considerat pe B.P. Hasdeu un fel de lider al lor”); Marian Dulă (“Salut participarea numeroşilor tineri la activitatea noastră, precum şi a membrilor Asociaţiei Cultul Eroilor din şcoli” - a prezentat doi ofiţeri din Republica Moldova: general Ion Costas şi of. dr. Constantin Micleuşanu); Gherasim Rusu - Togan (“Basarabia este o lume a tristeţii”); Ştefan Al. Saşa (trei poeme: “Monumente în cuvinte”, “Primăvara românească” şi “Întrebări primordiale”).
Aniversarea celor 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România a fost marcată şi de intervenţia dr. ing. Traian Mocuţa (“Trebuie să facem mai mult pentru aceste bijuterii pierdute...”) şi a prof. dr. Christian Crăciun (“Am un regret enorm: imposibilitatea de reromânizare a Basarabiei”).

Maratonul activităţilor culturale, apreciate unanim de către asistenţă, s-a încheiat pe 29 martie, la Biblioteca Municipală “Dr. C.I. Istrati”, cu un reuşit simpozion “Nichita Stănescu”, coordonat de d-na Liliana Ene.
Sala centrală a bibliotecii, transformată - prin dispunerea circulară a măsuţelor - într-o “zonă” de mare atractivitate, a reunit profesori, scriitori, ingineri, oameni de cultură, precum şi numeroşi elevi.
Activitatea a debutat cu un material şi un poem realizate de eleva Rovana Munteanu, închinate poetului Nichita Stănescu (“Viaţa mea se iluminează”). Simpozionul a continuat cu o amplă prezentare, semnată de Florin Dochia, a cărţii-document “Epica Magna”, de Nichita Stănescu, tipărită în anul 1978, precum şi cu o serie de intervenţii ale lectorilor Gherasim Rusu - Togan, Constanţa Coman, Marian Dulă ş.a. 

Privit în ansamblu, programul complex, înscris sub genericul “Primăvara Poeţilor” (supus, în prealabil, dezbaterii publice şi aprobării Comisiei de Cultură a administraţiei locale), coordonat de scriitorul Florin Dochia, a întrunit sufragiile întregii asistenţe. Calde şi sincere felicitări!

autor, Theodor MARINESCU

 

 

Add comment


Security code
Refresh