Monday, June 17, 2024
   
Text Size

O nouă formulă ştiinţifică şi estetică: Secţia Muzeului de Ştiinţele Naturii de la Palatul Culturii Ploieşti se redeschide ca Muzeu al Omului

Nu Rata!

muzeul de stiintele naturii ploiestiMuzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova va deschide oficial, luni, 18 martie 2013, orele 11.00, secţia din cadrul Palatului Culturii Ploieşti, în noua sa formula ştiinţifică şi muzeistică: Muzeul Omului.

Lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Culturii din Ploieşti, desfăşurate în ultimii ani, au impus dezafectarea treptată a tuturor sălilor expoziţiei permanente a Muzeului Omului - secţie a Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, astfel încât acesta a fost închis o lungă perioadă de timp.

În această situaţie, în paralel cu activitatea desfăşurată în cadrul expoziţiilor temporare, colectivul de muzeografi a elaborat tematica unei noi expoziţii de bază, astfel încât Muzeul Omului să fie readus în atenţia publicului într-o formulă modernă şi interactivă, astfel încât valoroasele sale exponate să fie prezentate într-o manieră complet inovatoare şi deosebit de atractivă.

Totodată, a fost respectată calitatea de monument istoric a Palatului Culturii, prin adoptarea unor soluţii muzeotehnice judicioase. După ani de documentare, analize şi studii, s-a ajuns la o concepţie unitară asupra modului în care trebuie să arate şi să funcţioneze noul Muzeu al Omului din Ploieşti. A fost elaborată informaţia ştiinţifică, au fost selecţionate exponatele, s-a stabilit modul de prezentare a textelor şi a pieselor muzeale (panouri de sinteză informativă, vitrine, sistem de iluminare şi proiecţii, jocuri interactive), dar mai ales a fost creat un prezentator virtual al funcţiilor corpului uman, în mărime naturală, ceea ce reprezintă o premieră naţională în domeniu.

Proiectul fiind deja elaborat, imediat după ce Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a primit în folosinţă două dintre sălile reabilitate, au început lucrările de amenajare a unui nou Muzeu al Omului.

Acestea s-au desfăşurat pe parcursul a trei luni, iar proiectul s-a derulat în colaborare cu firma Evolve Media din Iaşi, specializată în astfel de operaţiuni şi beneficiind de un substanţial sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Prahova.

Luni, 19 martie, vor fi vernisate primele trei săli (în celelalte patru se fac încă lucrări de consolidare-reabilitare) ale Muzeului Omului în noua sa formulă ştiinţifică şi muzeistică. Este vorba despre sala care prezintă originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe Pământ, sala de anatomie şi fiziologie umană şi sala media, unde vor fi desfăşurate proiecţii, prezentări şi conferinţe.

Vizitatorii pot trece pragul Muzeului Omului din Ploieşti în fiecare săptămână de marţi până duminică între orele 09.00 - 17.00. Costul biletelor este de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii şi grupuri organizate.

Add comment


Security code
Refresh