Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Balerină de nivel mondial la numai 11 ani, nu are cu ce să-şi continue cariera

Oameni printre noi

runiaPrin muncă şi pasiune, o copilă de numai 11 ani din Constanţa a ajuns printre primele balerine ale lumii. Runia, la vârsta ei, nu mai leagănă păpuşile, ci zboară pe poante şi poate da lecţii de eleganţă oricui. O aşteaptă o carieră de succes, însă nu are cu ce să participe la concursurile în care ar uimi lumea.

La vârsta la care alţi copii se visează prinţi şi prinţese, Runia trăieşte propria ei poveste. La doar 11 ani, mica balerină din Constanţa a ajuns pe marile scene ale lumii, după o muncă de sisif a unui talent unic.

La concursurile din ţară şi din străinătate, Runia a câştigat tot ce s-a putut câştiga. În locul unde ar trebui să stea păpuşile, stau diplomele şi trofeele.
Pregătirea a început-o la numai trei anişori, prin cursuri intensive de gimnastică ritmică, iar la cinci ani le-a spus părinţilor că este hotărâtă să devină balerină.

Pe scenă este frumoasă, sigură, puternică şi, în acelaşi timp, graţioasă. Pentru ea, baletul este la fel de natural precum mersul pentru oamenii din jur.

Totuşi, baletul a însemnat, pentru ea, şi muncă, sacrificii, disciplină. Acum, Runia petrece patru ore pe zi în sala de balet, şase zile din şapte, pregătindu-se cu fiul maestrului Oleg Danovski, el însuşi uimit de tenacitatea fetiţei. Pentru că nu mai avea timp de nimic altceva, a renunţat chiar şi la orele de pian pe care le practica din plăcere. Toate acestea, pentru a reuşi să ofere, pe scenă, expresia zborului, a fulgilor de nea ori a unduirii macilor sub briza mării.

runia hanzaÎn perioada 6-9 iulie 2012, s-a desfăşurat, la Sibiu, Concursul internaţional de balet World Ballet Open România. Runia a câştigat medalia de bronz, după alte două candidate extrem de talentate, de 14 ani. Cronicile au consemnat-o drept revelaţia concursului, fiind cea mai mică balerină care a reuşit să reziste până la finalul competiţiei. Runia a intrat cu succes în Etapa Finală, unde, în ciuda diferenţei mari de vârstă, a cucerit atât publicul sibian, cât şi juriul extrem de exigent.

Astfel, ea s-a calificat pentru finala din 2013 de la Orlando, din Statele Unite. Acolo, micuţa balerină ar putea dansa alături de marile stele ale baletului mondial. Participarea la concurs trebuie realizată împreună cu antrenorul său, iar pentru acest drum, Runia are nevoie de 4.000 de dolari. Părinţii caută sponsori care s-o ajute pe Runia să ajungă acolo unde îşi doreşte.

O puteţi contacta pe mica balerină pe pagina ei de facebook: Runia Hanza. Despre ea, puteţi afla mai multe pe www.baletromania.ro.

Add comment


Security code
Refresh