Sunday, May 26, 2024
   
Text Size

Picturi de Luchian, Vermont, Băncilă, Aman, Petraşcu, la Timişoara

Arte vizuale

Stefan-Luchian-Primavara-Doua-muze50 de capodopere ale artei româneşti şi europene vă aşteaptă într-o expoziţie-tezaur în oraşul de pe Bega, la Hotelul Timişoara, Str. Mărăşeşti nr.1-3.

Expoziţia prezintă în premieră capodopere semnate de cei mai apreciaţi pictori români pe piaţa de artă: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Băncilă, Gheorghe Petraşcu, dar şi Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu ş.a..
Aşa cum anunţă organizatorii, „piesa de rezistenţă" a expoziţiei este „Primăvara (Două muze)" al lui Ştefan Luchian, valoare estimativă 100.000 – 200.000 euro, tablou despre care criticii afirmă că reprezintă portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, şi al mamei acesteia.
Opera este plasată într-un context biografic interesant: între 1898 şi 1899, Ştefan Luchian ajungea la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly şi Constantin Artachino, avea să lucreze la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ştefan Vasilescu.

Operele prezentate în cadrul Expoziţiei de Artă Românească şi Europeană Importantă urmează a fi licitate la Bucureşti, în cadrul sesiunii de licitaţii 16-18 aprilie, de la Artmark, o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

Add comment


Security code
Refresh