Monday, June 17, 2024
   
Text Size

Arta de a coase rivalizează cu pictura: Artistul Mihai Alexandru semnează goblenuri unice

Arte vizuale

mihai alexandruMigală, delicateţe şi spirit cromatic deosebit, toate sunt atribute necesare pentru realizarea goblenului, una dintre artele tradiţionale româneşti prin care cusătura devine modalitatea de creaţie a unui tablou perfect. Până la finalul lunii, Filarmonica „Paul Constantinescu" din Ploieşti este gazda unei adevărate galerii de goblenuri.

Peste 30 de creaţii unicat, expuse pe simezele Filarmonicii ploieştene, poartă semnătura artistului Mihai Alexandru şi demonstrează că arta de a coase poate rivaliza cu succes pictura sau grafica.

goblenuri mihai alexandru„Avem, de această dată, 35 de exponate care reprezintă, în principal, flori şi portrete. Din experienţa propie, florile sunt cel mai dificil de relizat, au culori foarte multe, nunaţe deosebite şi umbre speciale, pentru care este nevoie de mare atenţie. Este nevoie de răbdare, atenţie, dar şi perseverenţă, pentru că un goblen poate fi realizat şi în decurs de două sau chiar trei luni. Însă, cu răbdare se fac toate", ne-a declarat artistul goblenurilor, Mihai Alexandru, unul dintre cei mai apreciaţi creatori ai genului, din ţară.

Artistul ploieştean realizează goblenuri din 1996. „Atunci m-am înscris la Cercul de goblenuri de la Palatul Culturii, iar primul an a fost pentru experienţă, după care, din 1997, am început să expun. Suntem, în cadrul Cercului, aproape 40 de membri, dintre care doar doi bărbaţi", ne-a mai povestit el.

DSCF6634Creaţiile sale au ajuns cunoscute în toată Prahova, în special acolo unde Palatul Culturii şi Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii au filiale: Sinaia, Buşteni, Cheia, dar au fost solicitate şi în cadrul expoziţiilor extrajudeţene.

„Seria expoziţiilor de goblen a început odată cu stagiunea Filarmonicii din Ploieşti. A fost o expoziţie de grup, au fost expoziţii personale, au fost expoziţii de flori pentru doamne, la început de primăvară, am avut o expoziţie de arhitectură tradiţională românească şi vor mai urma câteva surprize, în continuare, până la închiderea stagiunii. Ne bucurăm de ospitalitatea Filarmonicii care ne-a oferit atât spaţiul necesar pentru a arăta şi celorlalţi ceea ce realizăm noi, cât şi un ambient de calitate, astfel încât arta vizuală cu arta muzicală se împletesc foarte bine", ne-a declarat Ion Ioniţă, preşedintele Cercului de Goblen din Ploieşti.

Expoziţia va rămâne pe simeze trei săptămâni, până la finalul lunii martie. Anul acesta, Cercul de Goblen din cadrul palatului Culturii Ploieşti împlineşte 20 de ani, cu această ocazie artiştii pregătind o expoziţie aniversară, „Culorile toamnei".

Add comment


Security code
Refresh