Saturday, April 21, 2018
   
Text Size

CAMPANIE la Colegiul „Spiru Haret” din Ploiești: „Fii puternic prin non-violență”

Viaţa ca o artă

non-violentaLa sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia Compassion & Care a desfășurat, la Colegiul „Spiru Haret" din Ploiești, o campanie de informare și educare a tinerilor prin non-violență.

Intitulată „Fii puternic prin non-violență", acțiunea a avut scopul de a-i face pe elevi să recunoască aspectele diverselor tipuri de agresiune, dar și să știe cum trebuie să se comporte astfel încât să evite sau chiar să oprească anumite forme ale violențelor de tot felul.

La acțiune au participat elevii clasei a XI-a A, coordonați de către profesorul Luminița Radu. Implicată direct în campanie, președintele organizației, Paula Oprea, le-a explicat copiilor ce înseamnă violența și non-violența, dar și cum pot recunoaște diverse tipuri de agresiuni în numeroase medii.

De asemenea, elevii au aflat cum pot ajuta o rudă sau un prieten atunci când persoana respectivă este abuzată. Subiecte de interes pentru ei au fost recunoașterea diferențelor dintre abuzator și victimă, dar și fazele procesului de violență: acumularea tensiunii și manifestările violente. Importantă a fost și caracterizarea diverselor tipuri de abuz: fizic, sexual, psihic, economic, spiritual etc.

Copiii trebuie să știe și cum pot cere ajutorul instituțiilor care pot interveni într-o situație de agresiune: Poliţie, Seviciul Unic 112, unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor, ajutorul medicului de familie. Elevii au aflat și când este cazul să ceară dovezi de la serviciile sau laboratoarele de medicină legală, cum pot cere ajutor de la organizațiile nonguvernamentale de profil, în ce situații se pot adresa unui avocat și dacă se pot adresa chiar Instituției Avocatului Poporului.

La finalul acțiunii, fiecărui elev i-a fost înmânat câte un test cu 32 de întrebări referitoare la tipurile de comportamente în cazul violenței sau al abuzului de orice fel.

Asociația le-a oferit elevilor și posibilitatea de a se angaja în acțiuni de voluntariat pentru a sprijini non-violența, iar toți cei doritori să contribuie cu un gest cât de mic la campania organizației se pot adresa reprezentanților Compassion & Care, la sediul din Ploiești, strada Victoriei nr. 13.

Add comment


Security code
Refresh