Tuesday, March 20, 2018
   
Text Size

Camelia Radu, psiholog: „După normele UE, depresia nu este o afecțiune, ci o reacție firească la stresul accentuat”

Viaţa ca o artă

depresieÎn România, sunt 300.000 de cazuri noi de depresie în fiecare an. Psihiatrii spun că numărul celor care suferă de depresie aproape s-a dublat din cauza creșterii șomajului. În același timp, Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că peste 800 de oameni primesc zilnic acest diagnostic, ceea ce plasează România pe locul doi în Europa.

Mulți psihologi afirmă că depresia a ajuns boala șomerilor, mai ales a persoanelor de peste 40 de ani care își pierd locul de muncă și nu mai primesc o șansă de a-și câștiga pâinea printr-o nouă slujbă.

Criza economică a provocat o creștere a ratei șomajului. Dacă în 2012, erau mai puţin de 450.000 de oameni care nu aveau un loc de muncă, anul trecut, alți 30 de mii de români au rămas fără serviciu. Mulţi dintre ei au cerut ajutorul psihiatrilor sau al psihologilor.

Tulburările de somn, starea de tristețe permanentă sau lipsa poftei de mâncare sunt primele simptome ale depresiei. În cazurile mai grave, boala are manifestări fizice, titrează digi24.ro.

Totuși, psihologii spun că problema depresiei și a numărului foarte mare de persoane afectate de această tulburare nu ar trebui abordată ca o boală care necesită un diagnostic, ci ca o reacție a stresului și haosului din societatea actuală.

„Potrivit normelor actuale ale Uniunii Europene, depresia nu este o afecțiune psihică, ci o reacție fierească la anumiți factori de stres accentuați. Este anormal să nu ai depresie dacă situația socială, economică, viața ta este foarte grea. Specialiștii europeni consideră că, mai degrabă, un om are o problemă dacă este lipsit de sensibilitate și în fața stresului nu vare nicio reacție. Iar în condițiile actuale, când societatea se confruntă cu un haos, o dezordine și o dezorganizare a tuturor sistemelor care ar trebui să îi asigure un echilibru și o susținere: sănătate, educație, locuri de muncă, servicii pentru populație, economie, atunci, toate acestea reprezintă o hărțuire din toate părțile, mai ales în mediul urban, ceea ce face normală apariția depresiei. Presiunea este foarte mare, și atunci este normal ca psihicul omului să reacționeze", ne-a explicat psihologul Camelia Radu.

Totuși, problema nu este apariția cazurilor de depresie, ci cum poate societatea să acționeze pentru reducerea lor.

„Problema nu este de ce sunt atât de multe cazuri și cât de deprimat este românul, dar ce facem pentru a avea o viață care să poată asigura echilibrul fizic și psihic pentru societatea actuală. Pentru că, în condițiile în care am ajuns să ne fie frică să mergem la doctor, să ne internăm în spitale, ne este frică de ce i se poate întâmpla copilului la școală, ne este frică să nu ne pierdem serviciul, ne este frică să nu ne ajungă salariul pentru cheltuielile zilnice, iar nici politicienii, nici responsabilii acestor sisteme nu creează un cadru în acre lucrurile sunt stabile, atunci este normal ca persoanele supuse permanent acestor tensiuni să obosească. Iar depresia se manifestă de la copii și până la vârstnici, surmenajul psihic și fizic fiind o urmare normală a vieții în aceste condiții. Chiar și așa, românii au multiple moduri de a se detașa de aceste tensiuni, atât prin socializare, cât și prin umorul și optimismul tradițional, lucruri care trebuie încurajate", a încheiat psihologul.

Add comment


Security code
Refresh