Saturday, April 20, 2024
   
Text Size

Dieta care contrazice toate regulile

Viaţa ca o artă

images 5Nu contează doar ce alimente consumaţi sau cum le combinaţi, ci şi în ce ordine le mâncaţi. Alegeţi să consumaţi mai întâi alimente uşoare şi apoi cele grele pentru a preveni blocajele din stomac şi risipa de energie.

Ordinea în care consumaţi alimentele la masă are un rol esenţial în procesul de digestie, slăbire şi detoxifiere. Cei mai mulţi oameni consumă alimente de calitate, dar în ordine greşită sau în combinaţii nepotrivite. De exemplu, multe persoane iau micul dejun „ca să aibă energie", deşi nu le este foame şi de obicei, consumă alimente cu mult amidon, cum ar fi cereale sau pâine prăjită cu unt, care se digeră foarte greu. După un mic dejun copios, la gustarea de la ora zece, majoritatea persoanelor aleg fructe care fermentează într-un stomac plin. În această ordine, alimentele formează ambuteiaje, împiedică detoxifierea şi slăbirea.

Kimberly Snyder, nutriţionistă şi expertă în înfrumuseţare, propune în cartea sa „Frumuseţe prin detoxifiere", apărută la editura Lifestyle Publishing în colecţia „Citeşte sănătos", un nou plan de alimentaţie care se bazează pe principiul mâncatului de la uşor la greu. Ea recomandă să mâncaţi alimentele uşoare precum fructele şi legumele la începutul mesei, lăsându-le pe cele mai grele, ca peştele sau carnea, la sfârşit pentru a face mâncarea să circule mai repede prin organism. Viteza tranzitului intestinal este foarte importantă deoarece reduce fermentaţia, putrefacţia, gazele şi balonarea.

„Fructele trec prin stomac în aproximativ 20-30 de minute, cu excepţia bananelor, cărora le trebuie vreo 45 de minute. Amidonul rămâne câteva ore în stomac, iar proteinele chiar şi mai mult, fiind cele care circulă cel mai încet şi care au nevoie de timpul cel mai lung de digerare. De aceea, este recomandat ca după o masă bogată în proteine, să aşteptaţi trei-patru ore înainte de a consuma un alt grup de alimente", explică nutriţionista Kimberly Snyder.

Potrivit noului plan de alimentaţie, micul dejun trebuie să înceapă cu fructe sau cu sucuri naturale din fructe şi legume care conţin mulţi nutrienţi. Dacă mâncaţi pâine prăjită sau cereale după fructe, aceste alimente nu vor împidica fluxul alimentelor uşoare prin organism. Acelaşi principiu este valabil pentru toate mesele zilei.

La toate mesele, este bine să mâncaţi la început alimentele crude, înaintea celor gătite. Altfel, mâncarea gătită va împiedica digestia crudităţilor care vor fermeta şi vă vor provoca disconfort din cauza gazelor", spune dr. Ann Wigmore.

Planul tradiţional de alimentaţie

Micul dejun
Credinţa populară. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi trebuie să mâncaţi mult ca să aveţi energie toată ziua.

Prânz
Credinţa populară. Prânzul trebuie să fie masa cea mai copioasă a zilei ca să aveţi timp să ardeţi caloriilor.

Cina
Credinţa populară. Cina trebuie să fie uşoară pentru că nu este timp destul pentru digerarea hranei.

Gustările
Credinţa populară. Consumaţi mici gustări de-a lungul zilei, la fiecare câteva ore, pentru a forţa metabolismul să funcţioneze.

Noul plan de alimentaţie

Micul dejun
Noul obicei. Nu mâncaţi până nu vi se face foame. Lipsa senzaţiei de foame înseamnă că organismul nu are nevoie de hrană. Când vi se face foame, alegeţi alimente uşoare, precum fructe şi legume.

Prânz
Noul obicei. Aveţi grijă la prânz să combinaţi corect alimentele şi să mâncaţi uşor pentru a menţine o digestie optimă pe tot parcursul zilei. Puiul la cuptor cu broccoli, pastele cu verdeţuri şi friptura cu sos uşor de spanac, sunt mâncăruri care combină alimentele în mod corect.

Cina
Noul obicei. Cine este momentul când puteţi să vă faceţi poftele, dat fiind că toată ziua aţi mâncat corect, permiţându-i organismului să se cureţe. Este important însă să mâncaţi cu trei-patru ore înainte de culcare, pentru a le da timp alimentelor să se digere bine.

autor, Alexandra Jeles

Add comment


Security code
Refresh