Thursday, April 25, 2024
   
Text Size

Igiena mentală

Viaţa ca o artă


Din cele mai vechi timpuri, înţelepţii lumii au recomandat pe lângă igiena corpului fizic şi igiena modului de a gândi şi, mai mult decât atât, o igienă şi o purificare a simţămintelor noastre. De la acest nivel, odată dobândit, s-a mers chiar mai departe, recomandându-se o curăţenie desăvârşită a celui mai profund aspect al existenţei, acela al năzuinţelor, al modelului urmat în viaţă şi al conceptului despre bine.

Dacă schema pe care viaţa noastră îşi structurează şi îşi modelează forma este bine susţinută, nici un fel de piedică, de greutate întâlnită în viaţă nu ni se va mai părea atât de grea ca atunci când, neavând suportul unui ideal clar, pornim spre acţiune fără să ştim de fapt cine suntem şi încotro ne îndreptăm.

Omul nu este doar un corp viu şi inteligent, pentru că el nu este doar un mecanism biologic, el este acea Creaţie a lui Dumnezeu care, fiind concepută după chipul şi asemănarea Sa, este înzestrată cu reflexivitate în cunoaştere şi, ca atare, integrată în creaţia universală a viului. Toate fiinţele sunt într-o interdependenţă continuă: temporală, spaţială şi spirituală, legile care guvernează întreaga evoluţie fiind aceleaşi pentru toţi. Mai simplu spus, orice faptă determină un efect, adică nimic din ceea ce se întâmplă, bine sau rău, nu este întâmplător, toate având o cauză, deci şi suferinţa.

Un sistem viu ajunge să fie afectat de suferinţă chiar înainte ca ea să se vadă la nivel fizic. Putem deduce aceasta dacă înţelegem că suportul material are o formă, o culoare şi alte caracteristici doar pentru că el conţine informaţii specifice, complex implementate, care îi conferă toate atributele necesare existenţei. Dacă informaţiile sunt perturbate din diverse cauze, efectul lor în lumea materială devine nociv. Este o concluzie logică, pe baza căreia putem admite că informaţia stă la baza existenţei viului şi, în consecinţă, este cea care, înainte de corpul fizic, ar trebui cercetată, diagnosticată şi vindecată. Acţionând astfel, menţinem igiena sistemului viu atât la nivel spiritual, cât şi la nivel fizic.

autor, Camelia Radu

Add comment


Security code
Refresh