Saturday, April 21, 2018
   
Text Size

ZIUA CULTURII NAŢIONALE: Depuneri de flori şi coroane la statuile personalităţilor. GALERIE FOTO

Rădăcini

depuneri flori eminescu 15 ian 2015Astăzi, în jurul orei 10.00, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, ai Primăriei Ploieşti, ai direcţiilor subordonate şi instituţiilor de cultură au fost prezenţi la depunerile de corane şi flori care au avut loc la statuile lui Nicolae Iorga, I. L. Caragiale, Nicolae Simache, Ienăchiță Văcărescu, dar şi la statuia poetului Mihai Eminescu din Cerul Civic, de la naşterea căruia se împlinesc 165 de ani.

Alături de oficialităţi, au fost prezenţi şi elevi ai mai multor şcoli şi licee din municipiu, care au depus câte o garoafă pe soclul statuii şi au primit, apoi, câte un volum cu poezii ale lui Mihai Eminescu, din partea Inspectoratului Şcolar.
Manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale au continuat cu depuneri de flori şi alocuţiuni la statuile de pe Aleea Scriitorilor din Parcul "Constantin Stere" Bucov, dar şi cu numeroase acţiuni artistice. În Sala Europa din cadrul Palatului Administrativ are loc, la ora 14.00, un Spectacol de muzică și poezie.
În cele mai multe secţii ale Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova au loc manifestări dedicate lui Eminescu.

JOI, 15 ianuarie:

- Deschiderea expoziției temporare „Personalități culturale – restituiri documentare": documente inedite care poartă semnăturile unor mari oameni de cultură români ca Nicolae Iorga, Octavian Goga, Lucian Blaga. Într-unul dintre manuscrise, „Arta românească în străinătate", istoricul Nicolae Iorga vorbește despre o expoziție românească de la Haga și despre buna primire a operelor românești în "țara lui Rembrandt", accentuând faptul că „ne-am impus numai prin ce am fost în stare să facem". Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 15 februarie 2015, inclusiv, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

- Muzeul „Conacul Bellu", din Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează joi, 15 ianuarie 2015, ora 9.30, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Zilei Culturii Naționale, matineul muzeal „Omagiu geniului Eminescu". Invitați speciali la eveniment vor fi membrii Cenaclului „Pe urmele lui Orfeu" al Liceului „Brâncoveanu Vodă" din Urlați și prof. Iuliana Stan.

- Muzeul memorial „Paul Constantinescu" - manifestare omagială în cadrul căreia vorbeşte prof. Al.I.Bădulescu, care va aborda și o temă puțin cunoscută, „Creația eminesciană în universul muzicii românești", urmată de un recital vocal-instrumental al elevilor de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva" din Ploiești, mezzosoprana Cristina Trandafir, soprana Denisa Iamandi cls. a VI-a, Școala „Sf.Vasile"- Ploiești și prof. Nelu Stan.

- Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploieşti organizează joi seara, de la ora 19.00, un concert simfonic din programul căruia face parte, în premieră mondială, Rapsodia I de George Enescu – transcripţie pentru pian şi orchestră de Ioan Dobrinescu, dar şi alte opere muzicale semnate de George Enescu şi Franz Schubert.

VINERI, 16 ianuarie:

- Muzeul Ceasului „Nicolae Simache" din Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, omagiază memoria patronului său spiritual, prin organizarea unui medalion comemorativ, ocazionat de împlinirea a 43 de ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul se desfășoară la Școala Gimnazială „Profesor Nicolae Simache" – Structură a Școlii Gimnaziale „Enăchiță Văcărescu" Ploiești, orele 11.30 și în comuna Cosminele, localitatea natală a ctitorului muzeelor prahovene, orele 13.00.
Personalitatea lui Nicolae Simache va fi prezentată de către prof. univ. dr. Silviu Costache, care va susține evocarea „Prof. Nicolae Simache – personalitate a învățământului și culturii prahovene".
Acțiunea se va încheia cu depunerea de flori la bustul și mormântul profesorului Nicolae Simache din comuna Cosminele.

- Ora 11.00, la Muzeul "Casă de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea",secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, str. Democrației, nr. 2, în cadrul matineului muzeal "Eminescu – poetul și omul politic". La activitate vor participa elevi de la Colegiul Tehnic "Toma Socolescu" din Ploiești, coodonați de prof. Stoica Manuela și prof. Ene Mihaela.

GALERIE FOTO AICI

Add comment


Security code
Refresh