Saturday, April 21, 2018
   
Text Size

LA MULȚI ANI CELOR CARE POARTĂ NUMELE SF. IOAN! Ce să faci să îți meargă bine tot anul

Rădăcini

sf ioan 7 ianuarieAproximativ două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica miercuri, 7 ianuarie, cu ocazia Sfântului Ioan, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, 1.963.102 de români, respectiv 1.408.983 bărbaţi şi 554.119 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Dintre românce, 373.537 se numesc Ioana, 142.656 - Ionela, 19.924 - Ionica, iar 11.265 - Nela.

Cei mai mulţi dintre bărbaţii care îşi serbează onomastica miercuri, mai precis 507.822, se numesc Ioan. Alţi 401.914 au prenumele Ion, iar 328.389, pe cel de Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 144.500 de români care se numesc Ionel şi 21.638 cu prenumele Nelu.

În calendarul ortodox, ziua de 7 ianuarie este dedicată Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul Domnului", pentru că a anunţat venirea lui Hristos.
În timp ce Zaharia, preot al Legii Vechi, slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Mai multe despre Sf. Ioan AICI

Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ioan, se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).

Se zice că după Sf. Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa.

Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

Se zice că cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Add comment


Security code
Refresh