Thursday, February 22, 2018
   
Text Size

Rădăcini

EVOCARE/ 129 de ani de la naşterea arhitectului Toma Socolescu

Rădăcini

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti, în parteneriat cu membri ai instituţiilor de cultură de rang judeţean, au marcat, astăzi, împlinirea a 129 de ani de la naşterea renumitului arhitect Toma Socolescu, a cărui amprentă o poartă clădirile emblematice ale Ploieştiului. Evenimentul a avut loc astăzi, la bustul arhitectului aflat în parcul „Toma Socolescu”, din apropierea Halelor Centrale.

Toma T. Socolescu (n. 20 iulie 1883, Ploieşti - d. 16 octombrie 1960, Bucureşti) şi-a consacrat întreaga viaţă dezvoltării judeţului Prahova şi, în special, a oraşului Ploieşti, contribuind, totodată, la viaţa culturală a României. Printre cele mai importante construcţii proiectate se numără Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu, Halele Centrale, Palatul de Justiţie, Palatul Şcoalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei şi Cinematograful Scala.

T3

 

Praznicul Sfântului Ilie

Rădăcini

Ilie1La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un incontestabil făcător de minuni și aducător de ploi la vreme de grea secetă.

   

Istoria… dar de nuntă, la Dumbrăveşti

Rădăcini

Dumbravesti1Un obicei demn de luat în seamă, însă generos şi plin de semnificaţii a fost instituit de ceva vreme la Dumbrăveşti (Prahova), la iniţiativa primarului Valentin State. Altfel spus, un „dar de nuntă” din partea edilului pentru tinerii care îşi unesc destinele.

 „Domnule, eu, după ce oficiez o cununie, preţ de cinci minute le povestesc mirilor câte ceva despre istoria milenară comunei, mai ales că am ce spune, nu glumă! Trecutul acestor locuri e o adevărată carte de istorie de care fiecare generaţie trebuie să fie mândră. În opinia mea, mica lecţie de istorie poate fi un fel de a pune temelie unei căsnicii, de a conştientiza tinerii că merită să iubească aceste plaiuri unde civilizaţia are rădăcini străvechi. Sper ca gestul meu să aibă efectul scontat”.

   

PROIECT/ „Restaurarea şi consolidarea conacului Pană Filipescu”

Rădăcini

CONACLuni, 16 iulie 2012, ora 11.30, la Sala de 200 de locuri a Palatului Administrativ din Ploieşti are loc semnarea contractului de finanţare pentru realizarea proiectului „Restaurarea şi consolidarea conacului Pană Filipescu, Filipeştii de Târg, judeţul Prahova”.

Acest monument de arhitectură ce ţine hangul istoriei neîmblânzite a Cantacuzinilor, la un moment dat, a adăpostit vestita biblioteca a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, cel care a renunţat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu. Conacul reprezintă, împreună cu ruinele Palatului Cantacuzino (construcţie elogiată, la vremea sa, în scrierile umanistului Paul de Alep - arhidiacon din Antiohia) din centrul comunei, o pecete istorică, „axis mundi” a Filipeştilor.

Mai multe pe www.actualitateaprahoveana.ro

   

Page 41 of 41