Saturday, April 21, 2018
   
Text Size

PROIECTUL „Împreună pentru sănătatea sânului”. Cele mai mari probleme în Prahova: Lipsa informării, a accesului la prevenție și a Registrului de Cancer

Oameni printre noi

conferinta SECS cancer sanSocietatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală a lansat, miercuri, raportul de cercetare cu privire la situaţia cancerului de sân în judeţul Prahova. Scopul proiectului a fost informarea organizațiilor nonguvernametale, a autorităților administrative și de sănătate spre ce nevoi din teritoriu își îndreaptă acțiunile și politicile de abordare a cancerului de sân, cel mai frecvent tip de afecțiune oncologică.

Finanțat printr-un grant de 242.000 de franci elvețieni, proiectul „Împreună pentru sănătatea sânului" este implementat în 11 județe. În Prahova, există o singură secție de Oncologie (Spitalul Municipal Ploiești) și trei cabinete de profil în ambulatoriu (Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Județean de Urgență Ploiești). Cele peste 400.000 de prahovence își pot face o ecografie mamară doar la șase unități medicale (Spitalul Județean de Urgență Ploiești și cinci clinci private) și pot beneficia de mamografie la patru unități medicale (Spitalul Municipal Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și două clinici private).

Potrivit studiului bazat pe datele secției de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiești, în anul 2012 se aflau în evidențele unității medicale 188 de femei cu cancer la sân dintre care numai 30 cu stadii I și II, restul de 158 având stadii III și IV. În trimestrul al doilea al anului 2013, în aceeași secție se aflau 43 de femei cu cancer de sân, dintre care doar 9 cu stadii incipiente, restul de 34 având stadii avansate ale afecțiunii.

Studiul a mai arătat problemele de la nivelul comunității. Astfel, deși cele mai multe femei au încredere în medicul de familie, nici măcar măcar unei singure femei nu i s-a făcut examenul clinic al sânilor la vreuna din vizitele la cabinet.

Cele mai multe femei se interesează foarte rar sau nu se interesează deloc de sănătatea sânilor, pe de o parte pentru că nu sunt informate despre această afecțiune, nu știu unde să se adreseze pentru servicii medicale, nu au bani pentru a accesa serviciile medicale de specialitate, le este teamă de vreun diagnostic sau chiar rușine. Cele mai vulnerabile categorii sunt femeile din mediul rural, adolescentele, femeile fără educație, femeile peste 40 de ani, iar din punct de vedere social, femeile sărace și cele lipsite de asigurare medicală.

Studiul mai relevă că tratamentul pentru cancerul de sân nu este accesibil tuturor persoanelor diagnosticate din cauza costurilor, a numărului prea mic de instituții competente, a posibilității reduse de radioterapie, a sărăciei și a nivelului cultural mic.

În ceea ce privește nevoile comunității, în Prahova sunt necesare campanii de informare a tinerilor și a persoanelor din mediul rural asupra acestei afecțiuni, dar și instruirea și informarea medicilor de familie asupra importanței examenului clinic al sânilor la paciente. În spitale este nevoie de suplimentarea serviciilor de diagnostic și tratament, dar și înființarea unor servicii de sprijin emoțional pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân.

„În Prahova, există, în prezent, aproximativ 200 de femei înregistrate cu afecțiuni oncologice la sân, dar trebuie menționat că sistemul de înregistrare ale hibe. Cunoaștem din estimări că, anual, în România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, iar 3.000 mor anual din cauza acestei afecțiuni. În același timp, este foarte greu de evaluat, pentru că la nivel local nu există o situație oficială, iar Registrul Național de Cancer nu funcționează", ne-a declarat Carmen Suraianu, coordonatorul la nivel național al proiectului.

campanie sunt femeie orice ar fiÎn mod concret, cea mai activă organizație nonguvernamentală din Prahova, care derulează, din 2013, proiectul pentru depistarea precoce a cancerului de sân și informarea comunităților este APOR – Asociația Pacienților Oncologici din România. Prin acțiunile organizației, au fost realizate, numai în 2013, la costuri reduse, 640 de ecografii mamare (persoanelor între 15 și 82 de ani), în urma cărora au fost depistate 182 de paciente cu probleme la sân, niciuna peste 40 de ani. Șase dintre ele au fost diagnosticate cu afecțiuni oncologice, de care s-au și vindecat pentru că au fost depistate în stadiu incipient. Cancerul de sân apare și la bărbați: anul trecut doi pacienți au decedat din cauza acestei afecțiuni.

„Cel mai important lucru evidențiat de acest raport este necesitatea de conștientizare și informare la nivel rural. Noi am început, din anul trecut, din august, împreună cu două doamne doctor de specialitate de la Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina, o informare concretă. Cele mai importante realizări sunt nu doar discuțiile cu doctorii, ci aplicarea unui chestionar preinformal despre ce înseamnă cancerul de sân, autoexaminarea sânului și despre modul în care ar accepta sau nu colaborarea sau prezența unei persoane cu cancer în colectivitate, pentru că am întâlnit și discriminare în rândul persoanelor cu cancer. Cancerul de sân este cel mai frecvent la femei, dar se consideră o rușine în mediul rural să meargă la medic. În Liceul Bărcănești, în Liceul Valea Călugărească, în licee din Ploiești, la Casa Corpului Didactic, în comuna Cornu, Valea Doftanei, comuna Telega, Rîfov, ieri am fost la Urlați (ni s-a cerut și există acolo un punct al unei firme cu care noi colaborăm și ne dorim în cadrul asociației un ecograf portabil). Este nevoie de informare și noi am mers pe ideea de informare bine documentată concretă, de la vârste mici, pentru că a scăzut foarte mult vârsta la care apare cancerul – 16 ani, 21 de ani, 24 de ani. O mare problemă este lipsa Registrului de cancer la nivel național dar și la nivel județean, deci nu există o evidență pe tipologie de cancer la nivelul Casei Județene de Sănătate. De aceea nici nu există suficiente fonduri atunci când sunt alocate, pentru că nu se pot direcționa în funcție de necesitatea fiecărui tip de cancer și de număr de persoane. Este doar valoarea pe bărbați-femei, și un total de aproximativ 10.000 de persoane înregistrate. Nu există program național pentru cancer de sân ca în alte țări europene, de exemplu Germania, unde screeningul pe ecografie este cuprins în program național. De asemenea, este nevoie de medicii de familie ca o susținere față de comunitate", a subliniat Iolanda Gheorghiu, președintele APOR.
În cadrul campaniei „Sunt femeie orice-ar fi", organizată de Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România (A.P.O.R.), cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţul Prahova şi Colegiului Medicilor Prahova, marți, 27 ianuarie, a avut loc o acţiune de conştientizare a importanţei depistării precoce a apariţiei cancerului la sân, la Liceul „Brâncoveanu Vodă" din oraşul Urlaţi. La acţiune au participat Rodica Paraschiv, prefectul judeţului, Iolanda Gheorghiu, preşedinte A.P.O.R., Ileana Constantiniu, medic primar oncolog în cadrul Spitalului Municipal Câmpina şi peste 50 de eleve şi femei din localitate. În etapa a doua a acestei acţiuni, vor fi efectuate examene de specialitate și ecografii de sân gratuite pentru persoanele susceptibile de a avea afecţiuni la sân.

La studiul realizat în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătatea sânului" au participat Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Filiala de Cruce Roşie Prahova, Clinica de recuperare Slănic – Prahova, Asociaţia Centrul de resurse APOLLO, Instituţia Prefectului Prahova, Primăria Ploieşti, Organizaţia nonguvernamentală „Cine suntem", Liceul Agricol Bărcăneşti.

Add comment


Security code
Refresh